Growing Pavilion - Dutch Design Week - Eindhoven

BPD Cultuurfonds heeft een bijdrage geleverd aan de realisatie het Growing Pavilion, dat te zien was tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.
  • Publicatiedatum: 21 oktober 2019
Growing Pavilion 1
Growing Pavilion

Van 19 tot en met 27 oktober vond in Eindhoven de Dutch Design Week plaats. Het grootste designevenement van Noord-Europa presenteerde werk en concepten van ruim 2600 ontwerpers aan meer dan 300.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Verspreid over zo’n 110 locaties door de hele stad, organiseerde en faciliteerde DDW onder andere tentoonstellingen, lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, debatten en festiviteiten. Eén van de onderdelen van de DDW is het Growing Pavilion, een iconisch biobased bouwwerk dat centraal op het Ketelhuisplein in Eindhoven te zien was. BPD Cultuurfonds ondersteunde dit project.

Hoewel tijdens de Dutch Design Week alle denkbare disciplines en aspecten van design aan bod kwamen, lag de nadruk op experiment, vernieuwing en cross-overs. Bijzondere aandacht gaat jaarlijks uit naar werk en ontwikkeling van jong talent. DDW concentreerde zich op het ontwerp van de toekomst en de toekomst van ontwerp. De Dutch Design Week ziet het als haar opgave om te laten zien hoe ontwerpers wereldwijd vormgeven aan een positieve toekomst en om de positie en betekenis van Nederlandse ontwerpers daarbij te versterken. Onderdeel van de DDW is de Graduation Show van de Design Academy, deze vond dit jaar voor de tweede maal plaats op het Campinaterrein (een ontwikkeling van BPD).

Growing Pavilion 2
Biobased materialen

Het door BPD Cultuurfonds ondersteunde paviljoen is ontworpen door designers Pascal Leboucq (Stichting Nieuwe Helden/Lucas de Man) en Erik Klarenbeek (Krown-Design) in samenwerking met diverse partners uit de ontwerpwereld. Het paviljoen wordt een open en transparante ruimte waar je als publiek wordt uitgenodigd om je volledig in te graven in de kracht van gekweekte materialen en waar je de kracht van de natuur in een nieuwe unieke vorm kan beleven. Het paviljoen is een ode aan de natuur door de inzet van pure en natuurlijke grondstoffen en draagt bij aan het idee dat design en architectuur meer moeten gaan doen met natuurlijke en pure grondstoffen.

Er worden al biobased materialen gebruikt in de bouw maar de link tussen natuurlijke materialen of bouwtechniek is vaak niet duidelijk te herkennen, dit zal in het Growing Pavilion wel het geval zijn. Het paviljoen wordt opgebouwd aan de hand van de geometrische vorm Truncated octahedron. Dit geometrische lichaam leent zich uitstekend voor meerdere doeleinden. De vorm is terug te zien in het plafond, en ook de plantenbakken en het zitlandschap in het paviljoen zullen uit deze vorm bestaan. Het ontwerp van het paviljoen is gebaseerd op de natuurlijke groei van mycelium. Mycelium is een netwerk van verbindingen dat zeer snel en flexibel kan groeien of krimpen. Het heeft geen vaste vorm en is continue in beweging. Deze eigenschappen zijn terug te zien in het ontwerp van het paviljoen dat geen vaste, maar een ongedefinieerde vorm heeft.

Het paviljoen is meer dan een architectonisch ontwerp, het is ook een belevingsruimte waar de bezoeker het gebruik van biobased materialen kan ervaren. Onder het plafond zal een afgesloten ruimte gemaakt worden met behulp van biologisch afbreekbare bioplastics. In deze ruimte kunnen workshops, lezingen, en bijeenkomsten gehouden worden. De ruimte biedt plaats aan 120 mensen.