Pier + Horizon, Kraggenburg

PIER + HORIZON van kunstenaar Paul de Kort is het zevende en meest recente landschapskunstwerk dat bij Kraggenburg in Flevoland is gerealiseerd.

Landschap

Het zevende landschapskunstwerk ligt in het Zwarte Meer, precies tussen het nieuwe landschap van de  Noordoostpolder en het oude landschap van Noordoost Overijssel. In een gebied van zo’n 4 ha rond de lijn van de strekdam in het Zwarte Meer staat een veld van palen in een raster dat is geïnspireerd op de strenge landschapsinrichting van de Noordoostpolder. Aan elke paal is een langgerekte kragge bevestigd. Deze kraggen drijven op het water en kunnen 360˚ draaien ten opzichte van hun verankeringspunt. De kraggen worden beplant met verschillende soorten waterplanten. Als het waterpeil stijgt dan stijgen de kraggen mee, de windrichting bepaalt hun oriëntatie.

Cultuurhistorie

PIER + HORIZON is geïnspireerd op de cultuurhistorie van de Zuiderzee en de Noordoostpolder, de verborgen verhalen in dit landschap en op de serie schilderijen en tekeningen ‘Pier en Oceaan’ (vanaf 1914) van kunstenaar Piet Mondriaan. In het landschapskunstwerk weet de kunstenaar Paul de Kort op bijzondere wijze een verbinding te leggen tussen de geschiedenis van de locatie, het huidige gebruik van het meer als natuurgebied en de geschiedenis van de beeldende kunst en Land Art in het bijzonder.

Bijdrage BPD Cultuurfonds

BPD Cultuurfonds heeft een bijdrage geleverd aan de realisatie van PIER + HORIZON. In 2007 heeft BPD Cultuurfonds een bijdrage geleverd aan de realisatie van het grootschalige landschapskunstwerk 'Exposure' van de kunstenaar Antony Gormley aan de kust van het Markermeer bij Lelystad.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de website Pier + Horizon