Kapellenbaan. Kunstroute in oudste cultuurlandschap van Nederland - Boxmeer en omstreken

Kapellenbaan combineert hedendaagse kunst met eeuwenoude regionale kunstschatten. BPD Cultuurfonds ondersteunt de realisatie van dit project.
  • Publicatiedatum: 12 mei 2021
Mariakapel Maria Roosen. Fotograaf Marieke Rongen
Rust en bezinning

Op verschillende plekken in Brabant en Limburg zijn ze nog te vinden: weg- en veldkapellen. Je vindt ze langs de weg of aan de rand van een dorp. Kapellenbaan voegt hedendaagse varianten toe aan wat misschien wel het oudste cultuurlandschap van Nederland is. Samen met eeuwenoude regionale kunstschatten vormen deze kapellen een kunstroute in de omgeving van Boxmeer, Cuijk en Gennep. Op de route ontdekt men kunstwerken van artistieke ‘grensverleggers’ als Atelier Van Lieshout, Frank Havermans, Sachi Miyachi en Maria Roosen die met het thema ‘Rust en bezinning’ aan de slag zijn gegaan. De werken maken verbinding met het bijzondere landschap én met de regionale culturele en maatschappelijke tradities.

Piet de Jonge
Curator Kapellenbaan

Toen we het project bedachten had ik niet kunnen verzinnen dat het oogmerk van onze nieuwe kapellen: het bieden van stilte en afzondering, in deze Corona-tijd zo actueel zou zijn.

Piet de Jonge
Curator Kapellenbaan
Omgeving Kapellenbaan. Fotograaf Marieke Rongen
Eeuwenoude kunstschatten

Tijdens de route ontdekt men ook eeuwenoude kunstschatten zoals het Severijnorgel in Cuijk (1625/1650), het Mauritsraam in het Kruisherenklooster in St. Agatha (1618/1620), de Joodse begraafplaats in Vierlingbeek en de moderne mozaïeken van het Ellen Hofmannplein in Gennep.

De route is gratis te bezoeken per fiets, auto of te voet. Enkele erfgoedlocaties zijn alleen op afspraak te bezoeken of hebben beperkte openingstijden.