100 jaar Piushaven - Tilburg

Op 5 en 6 augustus wordt in Tilburg het 100 jarig bestaan van de Piushaven gevierd met een feestelijk programma. De Piushaven heeft door de eeuw heen een afwisselende rol vervuld voor de stad en haar inwoners. Documentairemaker Sophie Tooten en multimedia kunstenaar Bob Driessen hebben de verhalen hiervan in beeld gebracht in een documentaire en een interactieve video-installatie. BPD Cultuurfonds heeft een bijdrage geleverd aan de realisatie van de documentaire.
  • Publicatiedatum: 27 juli 2023
Piushaven
Documentaire 100 jaar Piushaven

Met 100 jaar Piushaven brengt Stichting Blik een geschiedenis in beeld van de Tilburgse Piushaven - een stedelijk gebied dat een monumentale gebiedsontwikkeling heeft doorgemaakt en dat in 2023 een eeuw bestaat. 100 jaar Piushaven verbindt de historische ontwikkeling van de haven aan het heden, en verdiept de ruimtelijke beleving van bewoners en bezoekers in de openbare ruimte.

Door een interactief videoproject te initiëren maken bewoners, bezoekers en passanten van de Piushaven kennis met deze geschiedenis: van de bouw van de haven in 1923 tot de plannen de haven te dempen in de jaren negentig. Van het verval in de jaren tachtig tot de gebiedsontwikkeling die vanaf begin deze eeuw in gang wordt gezet. Van de flora en fauna aan de waterkant tot de uiteenlopende bewoners van de woonschepen. In de periode 2012-2019 zijn er verschillende appartementencomplexen gebouwd, en wordt de Piushaven gepresenteerd als plek voor wonen, werken en recreëren onder de noemer de boulevard van Tilburg.

Dertien video’s vertellen verschillende delen van het verhaal van de haven. De video’s worden opgenomen in een interactieve kunstinstallatie die het publiek zelf kan bedienen. De documentaire en de interactieve video-installatie maken beide een tocht door de stad tot eind 2023.