ANNO Museum in de maak!

Op donderdag 12 mei 2022 opent ANNO in Zwolle, in het monumentale Drostenhuis en de naastgelegen nieuwbouw. Het is een unieke plek in Nederland waar museum, archeologie, bouwhistorie, monumenten en archief samen onder één dak zijn te vinden. Het museum is het (t)huis van, voor en door Zwollenaren en toeristen van de stad. Het is hét vertrekpunt als je Zwolle beter wilt leren kennen. BPD Cultuurfonds heeft een bijdrage geleverd aan de realisatie van ANNO.
  • Publicatiedatum: 10 mei 2022
Zwolle Anno
Verhalen van Zwolle

Wethouder Monique Schuttenbeld vindt ANNO van groot belang voor de stad. “Het wordt een uniek belevingscentrum voor cultuurhistorie over Zwolle. De stad is de optelsom van alle inwoners en hun verhalen, van vroeger en van nu. Straks vind je al deze verhalen van Zwolle op één plek. De verhalen en het prachtig gerenoveerde monumentaal erfgoed worden op deze manier zorgvuldig bewaard, ook voor generaties na ons.”

Het monumentale Drostenhuis is de afgelopen tijd grondig gerestaureerd en vormt de blikvanger van het nieuwe museum.

Ook de moderne museale vleugel aan de Melkmarkt is geheel verbouwd en biedt ruimte aan een innovatieve presentatie van het erfgoed van Zwolle. Een deel van het museum is straks gratis toegankelijk, inclusief historische binnentuin.

Zwolle Anno2
Nieuwbouw

Via de entree in de glazen nieuwbouw aan de Melkmarkt 41 kom je binnen bij ANNO. In dit gedeelte van het museum, dat gratis toegankelijk is, wordt gewerkt aan de verhalen van Zwolle, want geschiedenis is nooit af. Elke dag werken specialisten aan onderzoek dat bijdraagt aan nieuwe inzichten en nieuwe verhalen. In de ruimtes van Archeologie & Bouwhistorie en Archief wordt hun werk gepresenteerd en kunnen bezoekers zelf een bijdrage leveren aan de verhalen van Zwolle.

Het Drostenhuis heeft een rijke geschiedenis, het huis werd omstreeks 1545 gebouwd in opdracht van invloedrijk persoon Engelbert van Ense, die de functie van Drost van Drenthe en rentmeester van Salland bekleedde; vandaar ook de naam Drostenhuis. In dit betaalde gedeelte van het museum worden de grote, mooie, bijzondere en soms ook lastige verhalen van Zwollenaren verteld. Hier ontmoet je bekende en onbekende Zwollenaren, ze vertellen je wat Zwolle voor hen heeft betekend én zij voor Zwolle.