Architectuurdocumentaire 'Hervertellingen' in première op gelijknamig symposium
Noodzakelijke hervertellingen
In de documentaire wordt de persoonlijke reis van Oud-West naar Nieuw-West die historicus Tayfun Balçık samen met architect en onderzoeker Sophia Holst maakte. Deze wordt verweven met inzichten van beleidsmakers, onderzoekers en woningcorporaties. De film zet de woonproblematiek in Nieuw-West op kritische wijze tegen de achtergrond van een groter systemisch geheel. In de documentaire zijn ook bijdragen te zien van onder anderen Sofyan Mbarki (Wethouder Economische Zaken, Amsterdam), Najah Aouaki (Aouaki Concepts), Tim Verlaan (Universiteit van Amsterdam), Eline Hansen (PhD Political Sociology), Fred Martin (CEO Stichting de Driehoek), Eric Nagengast (Rochdale), Jorn Konijn (Directeur Van Eesteren Museum), en Rosa van Rumpt (Programmamaker Van Eesteren Museum).
Bekijk hieronder de teaser van de documentaire 'Hervertellingen'.
Meerstemmige architectuurgeschiedenis
Het symposium is het resultaat van een jaarprogramma dat in het teken stond van onderzoek in Amsterdamse wijken naar de geschiedenis van woonbeleid, woonprotest en opdrachtgeverschap. Het doel is om de lacunes in de bestaande kennis over architectuurgeschiedenis in te vullen en zo het debat over woonopgaven te voeden.
De hervertellingen in kwestie zijn verhalen over de geschiedenis van de totstandkoming en bewoning van Amsterdamse wijken die vanwege hun huidige relevantie voor het maatschappelijke debat rondom woonproblematiek nodig opnieuw moeten worden verteld. Zo ontstaat er meer kennis voor de opgaven (sociaal en ruimtelijk) waar professionals nu mee te maken hebben. ‘Hervertellingen’ is een nieuw instrument in het doorlopende gesprek tussen professionals en bewoners/betrokkenen.
Een belangrijk onderdeel van ‘Hervertellingen’ is de meerstemmigheid. In Hervertellingen krijgen daarom verschillende betrokkenen, waaronder ontwerpers, beleidsmakers, opdrachtgevers, bouwers en gebruikers het woord. Daarnaast is het symposium gratis te bezoeken voor iedereen.
Over Arcam
Arcam is al bijna 40 jaar hét centrum voor architectuur in Amsterdam – een ontmoetingsplek voor iedereen die geïnteresseerd is in architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp. Van daaruit belicht en verkent Arcam actuele stedelijke opgaven en ambities, en wordt er gekeken naar de rol die de ontwerpers, beleidsmakers, bouwers, opdrachtgevers en gebruikers (kunnen) spelen bij het vormgeven van de leefomgeving.
Arcam biedt een onafhankelijk en divers podium en laat ontwerpers, opdrachtgevers, bouwers en gebruikers aan het woord. Het vaste programma van Arcam bestaat uit tentoonstellingen, gesprekken, wandelingen en rondleidingen. Niet alleen bedient Arcam de vakgemeenschap in reflectie en debat rondom de grote ontwerpopgaven van de regio Amsterdam binnen een mondiale context, de organisatie heeft ook een educatief programma, helpt toeristen op weg naar nieuwe architectonische hotspots en informeert geïnteresseerden over de ontwikkelingen in de stad.