Art Zuid 2023

Op 20 mei opent de achtste editie van de tweejaarlijkse beeldententoonstelling ARTZUID in Amsterdam-Zuid voor het publiek. De 2 kilometer lange route van de Amsterdam Sculptuur Biënnale loopt over de Apollolaan en de Minervalaan. Bouwfonds Cultuurfonds ondersteunde de totstandkoming van de tentoonstelling.
  • Publicatiedatum: 16 mei 2023
Beeld Jasper Krabbe Art Zuid 2023
Sculptuur: Jasper Krabbé
Transfer

Onder de titel ‘Transfer’ staan op Berlages lanen in Amsterdam Zuid vijftig beelden van kunstenaars uit de stromingen (Neo)-Popart, Arte Povera en Nouveau Realisme.

Tien kunstenaars kregen een opdracht om nieuw werk te maken, onder wie de bekende Amsterdamse streetartist Frankey, de overige beelden zijn in bruikleen genomen.

De door curator en beeldend kunstenaar Jasper Krabbé samengestelde selectie van 50 kunstwerken representeert een mix van internationaal bekende kunstenaars en jong talent en is er vooral op gericht de jeugd aan te spreken.

De ambitie van curator Jasper Krabbé om de jeugd te bereiken brengt hij ook zelf als kunstenaar tot uiting met een speciaal voor ARTZUID 2023 gemaakt nieuw werk. 

Monika Dahlberg Art Zuid 2023
Sculptuur: Monika Dahlberg
Kunst verbindt

Jasper Krabbé is zelf in de jaren ’80 begonnen op straat als graffitischrijver JAZ. Hij wil met een kleurrijke tentoonstelling vooral ook jongeren aanspreken. Bij de selectie van de beelden koos hij daarom voor kunst die dicht bij hun belevingswereld ligt.

Een aantal Nederlandse kunstenaars is geselecteerd om nieuw werk te laten zien dat een reflectie is van de populaire jongerencultuur. Onder hen zijn Monika Dahlberg, Marjolijn Mandersloot, Hans van Bentem, Eric Buijs, Marjolein Witte, David Bade en Tirzo Martha.

ARTZUID 2023 is gratis toegankelijk en vindt plaats van zaterdag 20 mei tot en met zondag 24 september 2023. In de weekenden zijn er instaprondleidingen, de audiotour is beschikbaar via de ARTZUID-app. Routekaart en catalogus zijn verkrijgbaar in het Informatiepaviljoen, Minervalaan 1.