Coronelpaviljoen Beth Haim - Amsterdam

Het Coronelpaviljoen op de Portugees-Israëlietische begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel is in gebruik genomen. BPD Cultuurfonds heeft een bijdrage geleverd aan de realisatie van het paviljoen.
  • Publicatiedatum: 30 november 2020

Nieuw paviljoen

Het Coronelpaviljoen is het sluitstuk van het plan ‘Op grond van traditie’.

'Op grond van traditie' is in 2014 in gang gezet, 400 jaar na de ingebruikname van Beth Haim om de begraafplaats meer toegankelijk te maken. Een groot deel van het plan en ook de architectuur en inhoud van het paviljoen zijn ontworpen door Jan Loerakker (LOA) en Herman Kossmann (Kossmanndejong).


In het paviljoen wordt een korte videofilm op een groot ingebouwd scherm getoond, met filmopnamen en animaties van Martin Grootenboer van Tungsten Projects. Vergezeld van de stem van Jeroen Krabbé treedt men als het ware binnen in een bijna magische wereld. Drie vitrines in het paviljoen geven nog een inhoudelijke verdieping aan deze ervaring.

Coronelpaviljoen, Beth Haim, Amsterdam

Inspiratie

Jacques Senior Coronel (1948-2017) was een van de initiatiefnemers van de nieuwe plannen voor Beth Haim. De grote waardering voor de bijdrage van de familie Coronel aan de Portugees Israëlietische Gemeente wordt tot uitdrukking gebracht door de naam Coronel te verbinden aan het nieuwe entreepaviljoen op Beth Haim. Opdat hun bijdrage en jarenlange inzet een inspiratie zal vormen voor huidige en komende generaties.

Website Beth Haim