De verborgen vesting - Bergen op Zoom

Op 8 september opent De Verborgen Vesting de deuren officieel voor het publiek. De Verborgen Vesting is het meesterwerk van vestingbouwkundige Menno van Coehoorn. BPD Cultuurfonds ondersteunde de realisatie van het project.
Deverborgenvesting02 Hh
Menno van Coehoorn

De verdedigingswerken die Menno van Coehoorn bouwde rondom Bergen op Zoom zijn uniek voor Nederland. Van Coehoorn is de geestelijk vader van de Zuiderwaterlinie en bouwde in Bergen op Zoom zijn meesterwerk, een vestingwerk dat maar liefst 5x groter is dan de stad Bergen op Zoom zelf! Klaar voor elke aanval.

Bergen op Zoom werd de onneembare stad totdat de Fransen in 1747 met zware bombardementen de stad innamen. De overgebleven muren zijn ondergronds te bezichtigen. Bezoekers maken kennis met onder andere een traptoren, ondergrondse galerijen en kruitkamers.

Deverborgenvesting04 Hh
Multimediale presentatie

Onder de grond ontvouwt zich op meerdere projectieschermen het verhaal van de groei van Bergen op Zoom als handels- en garnizoensstad tot de belangrijke vestingstad die het was rond 1700. Oude prenten zijn levensgroot te zien, oud kaartmateriaal is ontsloten en animaties maken de geschiedenis hedendaags.

In combinatie met een soundscape en lichtshow, maar ook door de interactie met de gids, komen de oude vestingmuren tot leven. De multimediale presentatie is ontworpen door Studio Marco Vermeulen.