De Waal Over - Nijmegen

Op 24 november is in Museum de Bastei in Nijmegen de tentoonstelling De Waal Over geopend. De tentoonstelling vindt plaats ter gelegenheid van het 10-jarige bestaan van de jongste Nijmeegse brug over de Waal: de Oversteek. BPD Cultuurfonds heeft de realisatie van de tentoonstelling ondersteund.
  • Publicatiedatum: 24 november 2023
DE Dewaalover Promo
Interactieve tentoonstelling

In de tentoonstelling De Waal Over wordt aan bezoekers het verhaal verteld van de rivier en de manier waarop Nijmegenaren door de tijd heen omgingen met deze ‘hindernis’. Niet alleen het oversteken zelf staat daarbij centraal, maar ook de maatschappelijke gevolgen die ermee gepaard gaan, worden uitgelicht.

Daarnaast worden de jongere bezoekers uitgedaagd om te experimenteren met de technische en bouwkundige aspecten die bij het oversteken van een rivier komen kijken. Zo ontdekken zij hoe een gierpont werkt, kunnen zij de stroming van de rivier ervaren en onderzoeken zij de werking van de verschillende bruggen van Nijmegen.

De tentoonstelling is tot en met 15 september 2024 te zien in Museum De Bastei. 

De Bastei Nijmegen Ger Neyenhuyzen 20180519
Museum De Bastei

De Bastei is een museum gewijd aan de cultuur- en natuurhistorie van Nijmegen, de oudste stad van Nederland. In het museum worden historische verhalen van het leven in, om en aan de rivier naar het heden vertaald. De Bastei richt zich daarbij op jong en oud en probeert op speelse en toegankelijke wijze aan te sluiten op de huidige en toekomstige leefomgeving van zijn bezoekers.