Dichter bij de Boom - Utrecht

Op vrijdag 16 september opent ‘Dichter bij de Boom’, een kunsttoepassing in de wijk Rijnvliet (Leidsche Rijn), Utrecht. Speciaal voor het Kindcentrum Rijnvliet ontwierp Anouk Vogel in opdracht van de gemeente het kunstwerk voor het voedselbos Rijnvliet. Over een paar jaar ontstaat op deze plek een voedselbos waar wijkbewoners en kinderen van de school fruit, noten, wortels en bladeren kunnen plukken. De beplanting en het boomkroonpad worden in de loop de tijd één geheel. BPD Cultuurfonds heeft een bijdrage geleverd aan de realisatie van het project.
  • Publicatiedatum: 13 september 2022
Dichterbijdeboom Anouk Vogel
Boomkroonpad

De opdracht van Anouk Vogel was verbinding te zoeken tussen de school, de wijk en de directe groene omgeving. ‘Dichterbij de boom’ zoekt daadwerkelijk de verbinding tussen de kinderen en de woonwijk met het voedselbos. Een lusvormige loopbrug meandert op hoogte door de verschillende lagen van het voedselbos. Kinderen kunnen van dichtbij zien hoe de bomen en hun vruchten groeien en bloeien. Vanaf het boomkroonpad kunnen de kinderen in de loop der tijd het fruit en de noten zelf plukken. De toegang tot het pad loopt via de schoolbrug. Op een veilige én spannende manier lopen de kinderen steeds hoger langs de boomtoppen.

Dit kunstproject ontwikkelde de gemeente samen met de architecten van negen graden architectuur, SPO Utrecht en kinderopvang Kind & Co, de stedenbouwkundigen van De Zwarte Hond, landschapsarchitect Marnix Vink van Felixx en voedselbosdeskundige Xavier San Giorgi van Æ – Food Forestry Development.