Documentaire Het Verdwenen Vliegveld

Op 5 november ging op het Leiden International Filmfestival de documentaire Het Verdwenen Vliegveld: Sporen van de Tweede Wereldoorlog in première. In de film vertelt archeoloog en journalist Ruurd Kok over de ‘stille getuigen’ van het oorlogsverleden van het vliegveld Valkenburg bij Katwijk. BPD Cultuurfonds heeft de totstandkoming van de film ondersteund.
  • Publicatiedatum: 5 november 2023
VV Still 03 PNG
Erfgoed in beeld

Voor velen is het nog steeds een bekende (Soldaat van Oranje), maar ook geheimzinnige plek: slechts weinigen weten wat er allemaal gebeurde. Het voormalige vliegveld Valkenburg is één van de eerste plekken waar de Duitse inval in Nederland begon en er is hard gevochten om de strategische plek. Het gebied ligt op een kruising van twee belangrijke historische verdedigingslinies, de Romeinse Limes en de Atlantikwall, de verdedigingslinie langs de kustlijn van de door de nazi’s bezette gebieden.

De geschiedenis heeft zijn sporen achtergelaten, die in de film aan het licht worden gebracht. Ruurd Kok bezoekt met oud-medewerkers onder andere de verkeerstoren, de oude munitiebunkers, het Valkenhorst theater en de oude barakken, om daar tot bijzondere ontdekkingen te komen. Er worden oorlogssporen getoond die niet voor het publiek toegankelijk zijn, aangevuld met bijzondere verhalen van geïnterviewden in combinatie met historisch beeldmateriaal.

De documentaire geeft relevante duiding aan het nog aanwezige oorlogserfgoed, dat door de ontwikkeling van de bouw van de nieuwe woonwijk Valkenhorst op het terrein ten dele zal verdwijnen.