Een Spoor van Water - Assen

Het lichtkunstwerk ‘Een spoor van Water’ van kunstenaar Matthias Oostrik is officieel geopend. BPD Cultuurfonds heeft bijgedragen aan de realisatie van het kunstwerk.
  • Publicatiedatum: 2 december 2020

Lichtgevende stenen

In het talud van de spoortunnel De Maten in Assen zijn 500 lichtgevende stenen verwerkt. De stenen worden geactiveerd als er een trein langs rijdt.

Verkeerswethouder Harmke Vlieg: “Met dit kunstwerk zetten we de kroon op tunnel De Maten en daarmee op het laatste onderdeel van het programma FlorijnAs. We hebben gekozen voor een kunstwerk dat verbinding laat zien en dat ook verwijst naar de beken van het stroomdal van de Drentsche Aa. Daar ligt de ontstaansgeschiedenis van Assen.”

Wethouder Bob Bergsma van cultuur noemt het werk een mooie gebruikservaring. “Vanuit de auto, lopend of met de fiets… het werk levert steeds een mooi schouwspel op. Ook vanuit de trein is de lichtstroom te zien. Dit kunstwerk is een mooie afsluiting van de serie kunstwerken in de tunnels bij het nieuwe station.”

Een Spoor van Water, Assen

FlorijnAs

‘Een Spoor van Water’ is onderdeel van de serie kunstprojecten binnen de FlorijnAs; het programma om de bereikbaarheid van de stad te vergroten.

Binnen dit programma kreeg Assen onder andere een nieuw stationsgebied, een stadsboulevard, meerdere tunnels en een nieuwe vaarroute. De FlorijnAs vormt een verbindingsas die prominente plekken in Assen met elkaar verbindt. Kunstenaar Matthias Oostrik maakte voor dit programma ook het lichtkunstwerk ‘De Assen van Assen’, in de Vredeveldsetunnel. 

Matthias Oostrik

Matthias Oostrik werkt multidisciplinair en combineert digitale kunst, installatiekunst en film. Zijn werk raakt wetenschap, podiumkunsten en zelfs filosofie en psychologie. Hij werkt hiervoor onder meer samen met gerenommeerde neurowetenschappers, performance kunstenaars en met het aanwezige publiek, dat vaak een integraal onderdeel vormt van zijn werk.

Website Matthias Oostrik