Entreekunstwerk - LocHal - Tilburg

Op 7 februari 2023 openden wethouder Marcelle Hendrikx en kunstenaar Pien den Hollander op feestelijke wijze het entreekunstwerk voor de LocHal in Tilburg. BPD Cultuurfonds leverde een bijdrage aan de realisatie van het kunstwerk.
  • Publicatiedatum: 7 februari 2023
Tilburg Lochal
Kunstwerk ‘Noordentree’

Pal achter het station van Tilburg staat de LocHal. Een plek waar leren en studeren, ondernemen en onderzoeken, vergaderen, creëren, innoveren, exposeren en presenteren samenkomen.

Het kunstwerk ‘Noordentree’ van Pien den Hollander refereert aan de transities die de LocHal heeft doorgemaakt. Eerst als locomotiefhal, onderdeel van de fysieke barrière die de spoorzone ooit vormde, waar het nu een meer culturele invulling heeft en juist een plek van verbinding en ontmoeting is.

De stalen deur is een kunstwerk in de publieke ruimte en is deels ontworpen als kunstwerk, deels als functionele deur. Gedurende de dag beweegt hij bijna 7 meter de ruimte in en draait tegelijkertijd 180˚, waardoor de Noordentrée steeds vervormt. De beweging is zo traag dat ze nauwelijks zichtbaar is. De stalen deur sluit ‘s nachts de LocHal af. Het materiaal verwijst naar de zware stalen locomotieven die hier jarenlang werden hersteld in D’n Atelier, de oude werkplaats van de NS en werkplek van vele generaties Tilburgers.

Pien den Hollander heeft het kunstwerk gemaakt in opdracht van de gebruikers van de LocHal; Bibliotheek Midden Brabant, Kunstloc Brabant en Seats2Meet. Gemeente Tilburg is eigenaar van het kunstwerk dat wordt opgenomen in de gemeentelijke kunstcollectie. 

Tilburg Lochal2
Stedenbouwkundige herontwikkeling Spoorzone

De Spoorzone is een gebied bij het station in Tilburg. Op deze voormalige hoofdwerkplaats van de Nederlandse Spoorwegen vindt een grootschalige stedenbouwkundig herontwikkeling plaats waar het industriële erfgoed een belangrijk onderdeel vanuit maakt.

De LocHal heeft qua functie en uiterlijk een belangrijke rol in de totale ontwikkeling, onder andere voor de verbinding tussen de binnen- en de buitenruimte.  

Het ontwerp van Pien den Hollander draagt bij aan het monumentale uiterlijk van de hal. Daarnaast voegt het kwaliteit toe aan de entree van het gebouw waar dagelijks veel mensen gebruik van maken (circa 1 miljoen bezoekers per jaar).