Ex Situ In Situ - Maximapark, Utrecht

Op vrijdag 7 juli opent burgemeester Sharon Dijksma kunstwerk ‘Ex Situ In Situ’ van Paul de Kort in het Máximapark in Leidsche Rijn. BPD Cultuurfonds droeg bij aan de realisatie van dit project. Het landschapskunstwerk maakt deel uit van het programma Van Dom tot Steengoed rondom de restauratie van de Domtoren in Utrecht.
  • Publicatiedatum: 5 juli 2023
IMG 20230610 WA0005
Ex Situ In Situ

Het kunstwerk wordt geplaatst in het Máximapark, dat al meerdere kunstwerken huisvest. Utrechts kunstenaar Paul de Kort (1961) verwerkte ornamenten van de Domtoren en gaf het werk de naam ‘Ex Situ - In Situ’, oftewel: van z’n plaats, op z’n plek. Dit is niet alleen een verwijzing naar het gebruikte Domtorenmateriaal, maar ook naar de plek in het park. Het kunstwerk gaat een relatie aan met de zes bomen die er al stonden. Deze volwassen platanen verhuisden in 2013 van Domplein naar het Máximapark, met in hun kluit archeologische objecten uit de middeleeuwen en Romeinse tijd. Samen met de platanen is het kunstwerk een ode aan behoud: van natuur, historie en materiaal.

Paul de Kort (1961) studeerde van 1986 tot 1988 aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Hij heeft in de afgelopen 30 jaar meerdere grootschalige landschapskunstwerken gerealiseerd. Over Ex Situ In Situ zegt hij: "Al mijn landschapskunstwerken zijn speciaal ontworpen, daardoor onlosmakelijk verbonden met hun plek. Op het moment dat ik een kunstwerk heb geïnstalleerd, begint het eigenlijk pas. Dan nemen de elementen: het weer, de seizoenen en de ‘tand des tijds’ het over en ontwikkelt het kunstwerk zich verder.”

Plaatsing Kunstwerk 3 © Juri Hiensch 9445
Van Dom tot Steengoed

Tussen 2020 en 2024 staat de Domtoren in Utrecht in de steigers voor een grootscheepse renovatie. Pakweg 600 m3 steen wordt vervangen. In de oorspronkelijke renovatieplannen zou dit materiaal - ondanks de historische, emotionele én materiaalwaarde - worden vergruisd.

Dankzij het project ‘Van Dom tot steengoed’ is zoveel mogelijk restmateriaal opnieuw gebruikt in producten en projecten. Zo is de Domtoren vliegwiel voor een duurzame toekomst.