Explore Zone Continium - Kerkrade

De Explore Zone, de vaste tentoonstelling van Continium discovery center in Kerkrade, is volledig vernieuwd en op vrijdag 20 december officieel geopend. Vanaf maandag 23 december kan het publiek de tentoonstelling bezoeken. BPD Cultuurfonds heeft een bijdrage geleverd aan de vernieuwde Explore Zone, in het bijzonder aan het thema wonen.
  • Publicatiedatum: 20 december 2019
Continium. Explore Zone. Wonen. Afb. 1
Explore Zone

Continium discovery center in Kerkrade is een interactief museum waar bezoekers ontdekken hoe actuele wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen hun leven beïnvloeden én welke invloed zij zelf kunnen hebben op de toekomst. Er is een Hall of Fame, een open depot waar topstukken uit de industriële collectie een link leggen met het verleden. In verschillende Labs veranderen de bezoekers in onderzoekers en bouwen ze zelf technische gadgets. De Explore Zone is het hart van Continium waar allerlei interactieve doe-stations bezoekers prikkelen met wetenschappelijke uitdagingen. De Explore Zone beantwoordt vragen over waar we vandaan komen en hoe we zelf kunnen bijdragen aan een duurzame en leefbare toekomst.

De tentoonstelling heeft 70 nieuwe doe-stations, verdeeld over zes thema’s: voeding, gezondheid, wonen, werk & vrije tijd, leren en materialen, energie & IT.

Het thema wonen richt zich op veranderingen in de architectonische bouwomgeving alsook op het sociale vlak. Sub-thema’s zijn: wonen met technologie, samen wonen, woonwijk, energietransitie, bouw en materialen en techniek van het bouwen. Met een blik achterom, naar bijvoorbeeld de lokale mijnwerkerskolonies, en een blik vooruit, naar robotica in huis en de groeiende vraag naar zorg, worden bezoekers van de nieuwe Explore Zone op allerlei manieren geprikkeld door de nieuwste ontwikkelingen en dilemma’s rondom het thema wonen.

Continium. Explore Zone Wonen. Afb. 2
Museumplein Limburg

Continium discovery center is onderdeel van Museumplein Limburg: een drie-éénheid van de publieksinstellingen Columbus earth center, Cube design museum en Continium discovery center. Gezamenlijk willen de instellingen elk een deel van het verhaal van de relatie van de mens met de wereld waarin hij leeft vertellen. Jaarlijks trekt het museumplein 150.000 bezoekers.