Feest in Oost en West - Garmerwolde

Met de tentoonstelling ‘Feest! in Oost en West’ is recentlijk het herbestemde, kerkelijk complex van Garmerwolde geopend. Eeuwenoude kunst in kerkgebouw en gewelven ontmoet nieuwe architectuur en nieuw design. Het publiek wordt meegenomen op een ontdekkingsreis door de geschiedenis van de verbeelding; langs tradities en verhalen, op weg naar verbinding en wederzijds begrip. BPD Cultuurfonds heeft een bijdrage geleverd aan de realisatie van de herbestemming van de toren en de tentoonstelling.
  • Publicatiedatum: 29 februari 2020

Innovatief design

Na jaren van planvorming, ontwerpen en uitdenken, maanden van bouwen, passen en meten, 3D-scans, een scheepswerf aan metaal, en een keur aan technische hoogstandjes in innovatief design is het zover. In de toren van het verbouwde complex is een Escher-achtige trap gerealiseerd, een ontwerp van architect Marnix van der Scheer (MX13).

De bezoeker maakt een ontdekkingsreis langs de tentoonstelling ‘Feest! In Oost en West’, vormgegeven door Studio 212 Fahrenheit. Van de toren is een verticale museumvleugel gemaakt. De expositie maakt deel uit van het landelijke museale project Feest! Weet wat je viert ’ onder regie van Museum Catharijneconvent. In de tentoonstelling staat het immateriële erfgoed van religieuze feesten centraal. Op elf locaties zijn tentoonstellingen over de tradities en gewoontes rondom feestdagen te bezoeken.

Het complex gaat verder onder de naam Schoolkerk en is het nieuwe educatieve brandpunt van de Stichting Oude Groninger Kerken. Gevestigd in de 13e-eeuwse kerk van Garmerwolde, met haar 16e-eeuwse gewelfschilderingen. Naast de tentoonstelling in de middeleeuwse toren van de kerk, is op het terrein een nieuw ontvangstgebouw met horecafunctie gebouwd, het Atelier. Op het kerkhof zijn de contouren van het in 1859 gesloopte schip weer zichtbaar gemaakt middels cortenstaal. De kerk blijft van en voor het dorp; dorpstradities en activiteiten vinden er hun plek. Ook voor rouw en trouw blijft ruimte.

Website Schoolkerk
DSC0332