Fluid Future, Waterstaat - Utrecht

Het kunstwerk Waterstaat van media-kunstenaar Geert Mul is te zien vanaf 8 september boven op het uitkijkpunt van het fort Lunet aan de Snel. Het kunstwerk intensiveert op een poëtische manier de ervaring met het fort en het landschap. Het laat de bezoeker het omliggende gebied lezen vanuit het perspectief van water. BPD Cultuurfonds heeft een bijdrage geleverd aan (een serie werken van) Fluid Future gerelateerd aan thema’s als klimaatadaptatie; waterveiligheid; water en erfgoed; drinkwater en landschap; water.
  • Publicatiedatum: 7 september 2023
Remise Waterstaat
Waterstaat

Het kunstwerk bestaat uit een fysiek en een digitaal deel. Het fysieke deel maakt gebruik van spiegels, het werk neemt letterlijk de gedaante over van het landschap en de lucht. Wanneer je op het kunstwerk afloopt, verschijnen er plattegronden en doorsnedes op de zeskantige zuil, elk gelieerd aan een andere entiteit van water. De thema’s die verbeeld worden zijn: water als militair instrument, water als techniek, water als politiek, water als infrastructuur, water als cultuur en water als ecologie.

In samenhang met het kunstwerk Waterstaat is door digitaal-kunstenaar Sander Veenhof en kunstenaar Geert Mul een gelijknamige augmented reality app ontwikkeld. De app visualiseert op een kunstzinnige en speelse manier dezelfde zes waterthema’s.

Het kunstwerk van Geert Mul is een initiatief van Stichting Lunet aan de Snel en in opdracht uitgeschreven en begeleid door stichting Fluid Future, in samenwerking met de gemeente Houten en het programma Hollandse Waterlinies van de provincie Utrecht.

Remise Waterstaat 2
Lunet aan de Snel

Lunet aan de Snel is onderdeel van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. De Lunet is na een grondige restauratie omgedoopt tot Waterfort.

De gemeente Houten heeft Lunet aan de Snel in 2016 van het Rijk gekocht met de intentie om bij te dragen aan het behoud van belangrijk cultuurhistorisch erfgoed binnen haar gemeentegrenzen.

Plattegrond Waterstaat
Fluid Future

Water is een wereldwijd verbindend element dat raakt aan alle grote opgaven van deze tijd. Stichting Fluid Future legt een relatie tussen water en cultuur met als voornaamste doel het creëren van andere denkrichtingen, het vergroten van bewustwording en zichtbaarheid van het belang van het brede thema ‘water’.

Fluid Future brengt kunstenaars, ontwerpers en architecten en organisaties uit de watersector samen door onderzoek en experiment en theorie en praktijk te verbinden en zo het brede verhaal van water te vertellen. Fluid Future is een initiatief van urban curator Annelou Evelein en ontwerper Lotte van Laatum.