Groot Amsterdam - metropool in ontwikkeling

Landschapsfotograaf Theo Baart maakte voor zijn boek ‘Groot-Amsterdam, metropool in ontwikkeling’ een drie jaar durende expeditie door Groot Amsterdam. In woord en beeld toont hij bijzondere onderdelen van de Nederlandse variant op een metropool en de plekken die ingrijpend gaan veranderen.
  • Publicatiedatum: 8 juli 2020
Cover Groot Amsterdam

Metropolitane verkenning

In zijn boek laat 'Theo Baart in acht routes de plekken zien die ingrijpend gaan veranderen of juist pas op de plaats maken door de stapeling van opgaven. Kaarten en datavisualisaties onder redactie van planologen Ton Bossink en Jurjen Tjarks vormen het fundament onder deze metropolitane verkenning.

De Metropool Regio Amsterdam is een samenwerkingsverband van de provincies Noord-Holland en Flevoland en drieëndertig gemeentes.

Het gebied strekt zich uit van Lelystad en Almere, via het Gooi naar de kust, en van de Beemster en Purmerend in het noorden, tot de ringvaart in de Haarlemmermeer in het zuiden. De druk op stedelijke regio’s neemt toe door de bevolkingsaanwas, energietransitie, woningbouwopgave, klimaatadaptatie en veranderende mobiliteit. 

 

B DSC4741 Lissreboek Uitbreidingslocatie Lisserweg Copy

Tentoonstelling in het Burgerweeshuis

De tentoonstelling van Theo Baart in het hoofdkantoor van BPD, het voormalig Burgerweeshuis van Aldo van Eyck, laat één van de routes uit de publicatie zien. 

De folder van de tentoonstelling van Theo Baart is hier te bekijken.

Bekijk de korte film waarin Theo Baart een aantal bijzondere foto's uit de expositie toelicht: