h3h biënnale - Oosterhout

De kloosters van de Heilige Driehoek in het Noord-Brabantse Oosterhout vormen in 2023 voor de derde keer het bijzondere toneel voor een hedendaagse kunst biënnale van internationale allure. Het unieke kloostergebied dient als inspiratie voor tentoonstellingen van hedendaagse kunst. De h3h biënnale (voorheen Kunst in de Heilige Driehoek) opende op 2 juni en de kunstroute is tot en met 16 juli te bezoeken. BPD Cultuurfonds ondersteunde dit project.
  • Publicatiedatum: 2 juni 2023
Campagnebeeld H3h Biënnale 2023 (1)
Geloof

De titel van deze biënnale is Geloof, na de voorgaande edities die de thema’s Hoop en Liefde hadden. De oorspronkelijke betekenis van het begrip geloof is vertrouwen en overtuiging en heeft ook alles te maken met passie en compassie.

We leven in een tijd waarin verschillende ‘waarheden’ naast elkaar bestaan en de vrije journalistiek en democratische beginselen steeds meer onder vuur liggen. Begrippen als geloof, hoop en liefde krijgen hierdoor opnieuw en breder betekenis.

Geloof helpt ons zin te geven aan het leven en om te gaan met het onvermijdelijke einde daarvan. Geloof handelt over beroering, geraakt worden door een dieper besef of gewoonweg over verrukking.

Ann Veronica Janssens Gaufrettes Suite 2023 Credits Peter Cox
Ann Veronica Janssens - Gaufretess Suite 2023 (foto: Peter Cox)
Kunstenaars

De curatoren Hendrik Driessen (voormalig directeur van museum De Pont) en Rebecca Nelemans (zelfstandig curator) geven wederom vorm aan deze kunstroute. Op uitnodiging van de curatoren tonen 25 kunstenaars uit binnen- en buitenland nieuwe en bestaande werken, geïnspireerd door de unieke locatie en de rijke historische en spirituele tradities. 

De kunstenaars zijn: Ghada Amer, Maarten Baas, David Bade, Marwan Bassiouni, David Claerbout, Delphine Courtillot, Anne Geene, Lisette de Greeuw, Loek Grootjans, Elise ’t Hart, Frank Havermans, Laura Henno, Ann Veronica Janssens, Folkert de Jong, Alicja Kwade, Rudy Luijters, Rick van Meel, Paulien Oltheten, Kathrin Schlegel, Fiona Tan, Fran Van Coppenolle, Ine Vermee, Wessel Verrijt, Dré Wapenaar en Romee van Oers. Daarnaast is er ook werk geselecteerd van de overleden kunstenaars Piet den Blanken en JCJ Vanderheyden.

De symbiose die ontstaat tussen het werk en de specifieke locatie binnen het kloostergebied was leidend bij de keuze voor de kunstenaars. De kunstwerken die getoond zullen worden variëren van schilderijen, sculpturen, (geluids)installaties, fotografie en video, tot monumentale ingrepen in het landschap.