Heropening Museum Van Bommel Van Dam

Op maandag 6 september heropent Museum Van Bommel Van Dam op een nieuwe locatie; het rijksmonumentale voormalige postkantoor van Venlo. In april 2020 is de verbouwing van het postkantoor van start gegaan, naar het ontwerp van architectenbureau BiermanHenket. BPD Cultuurfonds heeft bijgedragen aan de realisatie van dit project.
  • Publicatiedatum: 1 september 2021
VBVD2021 Entree
Herbestemming

Met de herbestemming van het hoofdpostkantoor in Venlo krijgt het beeldbepalende pand van de latere Rijksbouwmeester Hayo Hoekstra na jaren van leegstand weer een invulling. Naast de verbouwing van het interieur om het gebouw geschikt te maken voor het museum, is er ook een aantal ingrepen gedaan in het exterieur. Het meest opvallend in het ontwerp van het nieuwe museum zijn het Kunstvenster in het dak en de parkentree-gevel aan de Deken van Oppensingel. Deze twee elementen zijn straks zichtbaar vanaf het station.

VBVD2021 Gebouw
Kunstvenster

De bijdrage van BPD Cultuurfonds richtte zich specifiek op het Kunstvenster. Het iconische Kunstvenster, dat inmiddels De Duikbril is getiteld, richt zich op de binnenstad en het dakterras op het park. De architecten BiermanHenket hebben hiermee een eigentijdse laag toegevoegd aan het gebouw, dat duidelijk refereert aan het oorspronkelijk gebruik van het gebouw. Wie goed kijkt ziet dat het ontwerp is geïnspireerd op de vorm van enveloppen; een knipoog naar de oude functie van het gebouw en een echte eyecatcher die je al van ver kan zien!

Het nieuwe Van Bommel van Dam wordt een euregionaal museum voor moderne en hedendaagse (visuele) kunst dat middenin de samenleving staat. Een culturele basisvoorziening en ontmoetingsplek in Venlo, waar bezoekers uit alle lagen van de bevolking, kunstenaars, onderwijsinstellingen en bedrijven elkaar ontmoeten en inspireren. De gemeente Venlo richt het gebied rond de musea opnieuw in en heeft de ambitie om het gebied tot de entree van Venlo te maken.