Houtdroogloods Erfgoedpark ‘De Hoop’ - Uitgeest

Op woensdag 11 oktober is op Erfgoedpark ‘De Hoop’ in Uitgeest een nieuw, publiek informatiepunt voor de regionale cultuurhistorie en het landschap geopend. Het infopunt huist in een monumentale houtdroogloods die met steun van het BPD Cultuurfonds is gerestaureerd en ingericht als presentatieruimte. Door de Stichting Cornelis Corneliszoon van Uitgeest en Stichting Oer-IJ, initiatiefnemers voor de realisatie van het infopunt, wordt daar het verhaal verteld van de uitvinding van de houtzaagmolen en de geschiedenis van het Oer-IJ-landschap.
  • Publicatiedatum: 12 oktober 2023
Gerstaureerde Houtdroogloods 2
Houtdroogloods

De houtzaagmolen werd aan het einde van de zestiende eeuw bedacht door Cornelis Corneliszoon van Uitgeest. Zijn uitvinding, waarmee in een veel hoger tempo dan voorheen planken gezaagd konden worden, droeg in grote mate bij aan de economische groei in het Nederland van de zeventiende eeuw.

De Stichting Cornelis Corneliszoon van Uitgeest wil met het infopunt in de  locatie van de voormalige houtdroogloods aandacht schenken aan haar -voor het grote publiek nog onbekende- naamgever. In de loods kunnen bezoekers meer te weten komen over wie hij was en wat hij met zijn uitvinding voor de loop van de geschiedenis heeft betekend.

Luchtfoto Erfgoedpark In Het Oer IJ Landschap
Landschap Oer-IJ

Tot aan het begin van de jaartelling stroomde er een inmiddels verdwenen rivier, een aftakking van de Rijn, bij Castricum de zee in: het Oer-IJ. Ondanks dat de rivier verdwenen is, heeft die wel haar sporen achtergelaten in het landschap tussen Zaanstad, Velsen en Alkmaar.

Ook het fenomeen Oer-IJ geniet nog weinig bekendheid onder het grote publiek, ondanks dat het wel degelijk zijn archeologische en geografische sporen heeft nagelaten in het landschap.

De Stichting Oer-IJ, die nastreeft de bekendheid van het gebied te bevorderen, visualiseert in de houtdroogloods de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van het gebied, opdat bezoekers de verdwenen rivier gaan herkennen in het landschap.