Kroniek van Overschild

Vrijdag 7 april opent de tentoonstelling ‘Ode aan thuis’, een locatie specifieke tentoonstelling die zich afspeelt in een leegstaande woning aan de Meerweg 6 in Overschild, Groningen. De tentoonstelling is onderdeel van ‘Kroniek van Overschild’, een project bestaande uit een dorpsbiografie, een tentoonstelling en een documentairefilm. Hiermee wordt de complexe transformatie van Overschild in beeld gebracht, naar aanleiding van de aardbevingen veroorzaakt door de gaswinning. BPD Cultuurfonds heeft een bijdrage geleverd aan de realisatie van ‘Kroniek van Overschild’.
  • Publicatiedatum: 7 april 2023
Overschild
Transformatie van Overschild

Tot voor kort was het Groningse Overschild een dorp als zovele in Nederland. Het dorp ligt bovenop het centrum van de gasbel en sinds 2012 kampt het dorp, net als alle andere dorpen in het noordelijke aardbevingsgebied, met de zichtbare gevolgen van de gaswinning.

Naar schatting tachtig procent van de ruim 230 woningen zal moeten worden gesloopt en herbouwd. Het raakt de identiteit, de gemeenschap, de sociale cohesie van een dorp. In Nederland is het de eerste keer in de moderne geschiedenis dat een bestaand dorp radicaal wordt afgebroken en vervolgens opnieuw wordt opgebouwd met inspraak van de bewoners en in overleg met de overheid en architecten.

Van 2019-2022 maakten historicus Martin Hillenga, filmmaker Saskia Jeulink en fotograaf Gus Drake in nauwe samenwerking met de bewoners de Kroniek van Overschild, een portret van het dorp vastgelegd in het boek 'Kroniek van Overschild. Een toekomst zonder verleden', de documentaire ‘Bodem in Beweging’ en de foto-expositie ‘Ode aan thuis’. Tezamen geven ze een indringend beeld van wat door de afbraak wordt weggevaagd.

De Kroniek van Overschild is onderdeel van het NPG project ‘Beleving en verhaal van Overschild’.

Image0 (002)
Expositie

Zeven families aan de Meerweg in Overschild, die hun huis noodgedwongen moeten verlaten als gevolg van de aardbevingen, gunden kunstenaar Gus Drake (1995) vanaf 2019 vier jaar lang een intieme inkijk in hun huis en leven. In Ode aan Thuis betreedt de kijker een tijdcapsule aan herinneringen, een stille getuige van het leven van de bewoners.

Dit project is onderdeel van Verhalen van Groningen en is gekoppeld aan Hernieuwde Energie, een meerjarige samenwerking tussen BPD Cultuurfonds en Noorderlicht.

De tentoonstelling ‘Ode aan thuis’ is te zien van 8 april tot en met 7 mei, open op zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00 uur.

Publicatie Kvo
Publicatie

Groninger cultuurhistoricus Martin Hillenga (1972) stelde met kunstenaar Gus Drake de publicatie ‘Kroniek van Overschild. Een toekomst zonder verleden’ samen, waarin de huidige problematiek in een breed historisch perspectief wordt geplaatst.

Een huis is meer dan een stapel stenen, een dorp meer dan een verzameling huizen, zo blijkt uit de teksten van Martin Hillenga en de beelden van Gus Drake. 

Het boek is vanaf 8 april verkrijgbaar via de webshop van Erfgoedpartners.

Kroniekvoverschild2 Saskiajeulink
Documentaire

Filmregisseur Saskia Jeulink (1973) is verantwoordelijk voor het gefilmde dorpsportret ‘Bodem in beweging’, met aandacht voor een historisch, sociologisch en economisch/politiek perspectief.

Bodem in Beweging is een coproductie van HUMAN en Stichting Beeldlijn, gesteund door Erfgoedpartners Groningen. De documentaire was op 23 maart jl. te zien op NPO2, maar hier terug te kijken.