Kunstwerf - Groningen

De nieuwe culturele verzamelplek De Kunstwerf in Groningen is op vrijdag 23 september door de verantwoordelijke wethouders van cultuur en ruimtelijke ordening, Kirsten de Wrede en Rik van Niejenhuis, geopend.
  • Publicatiedatum: 23 september 2022
Groningen Kunstwerf
Cultuurcluster

In het culturele cluster De Kunstwerf is een aantal dans- en theatergezelschappen gevestigd: Club Guy & Roni, Noord Nederlands Toneel, NITE, De Steeg, De Noorderlingen, Het Houten Huis, Jonge Harten, het Noordpool Orkest en Gebied-B, de Machine, de Machinefabriek en Villa B. Hiermee worden de verschillende instellingen onder één dak gebracht en worden voorzieningen gedeeld. De culturele instellingen waren voorheen gevestigd in panden verspreid over de stad. De kwaliteit van de panden waren veelal ondermaats, onvoldoende zichtbaar en hadden in veel gevallen slechte of geen faciliteiten. Met De Kunstwerf is een nieuwe plek voor cultuur, dans, theater en muziek aan de stad Groningen toegevoegd.

Het gasloze en energieneutrale gebouw is ontworpen door Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke. Zij wonnen de prijsvraag die Architectuur Lokaal namens de gemeente Groningen heeft uitgeschreven. Uit de 107 inzendingen uit Nederland en België wonnen De Vries en Milligen Bielke de eerste prijs. Onderdeel van de Kunstwerf is een publiek toegankelijke tuin, naar ontwerp van Piet Oudolf.