Kunstwerk Fiona Tan - Grote Kerk Alkmaar

Op vrijdag 6 oktober is de feestelijke onthulling van Het Grote Raam in de Grote Kerk van Alkmaar, in aanwezigheid van burgemeester Anja Schouten, kinderburgemeester Malaika Mughal Uribe en Patrick van Mil, directeur Stedelijk Museum Alkmaar. Gastspreker is Jan Terlouw. Het indrukwekkende nieuwe kunstwerk ‘Het Licht van de Vrijheid, eenheid in verscheidenheid’ is een glas-in-loodraam van 23 meter hoog en 6 meter breed, gemaakt door de internationaal bekende kunstenaar Fiona Tan ter gelegenheid van de viering van 450 jaar Alkmaars Ontzet. BPD Cultuurfonds heeft de realisatie van het kunstwerk ondersteund.
  • Publicatiedatum: 4 oktober 2023
08Groteraam Tan Clear ©Ftan (1)
Het ontwerp

Fiona’s oom vocht in de eerste wereldoorlog om Europa te bevrijden. Hij raapte in 1914 glasscherven op in de gebombardeerde Kathedraal van Reims en maakte er thuis een caleidoscoop van. Spelend als kind met dit bijzondere souvenir van een Europese kathedraal leverde Fiona beelden op die zichtbaar zijn in het ontwerp voor Het Grote Raam dat als thema meekreeg: Het licht van de vrijheid.

Fiona Tan heeft een kunstwerk ontworpen dat een feest is van licht en kleur voor huidige en toekomstige generaties. Als een caleidoscoop is elk paneel een frame uit een verticale filmstrook, mede geïnspireerd door de ritmiek in middeleeuwse kerkramen.

Het kleurenschema is als de opkomende zon boven het Noord-Hollandse landschap. Onderin licht, warm-geel en oranje van de opkomende zon met bovenin steeds koelere tinten als de lucht. Digitaal ontworpen maar uitgevoerd in eeuwenoude technieken waarbij elk paneel uniek is.

02Fionatan ©Mvnieuwkerk
Fiona Tan

Naast films, video- en fotowerk is Fiona Tan (1966) vooral bekend om haar ruimtelijke installaties, waarin verkenningen van geheugen, tijd, geschiedenis en de rol van visuele beelden centraal staan.

Zij is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie en Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Haar kunstwerken zijn de afgelopen 25 jaar over de hele wereld tentoongesteld en zij vertegenwoordigde in 2009 Nederland op de Biënnale van Venetië.

Naast solotentoonstellingen in het Guggenheim Museum in Bilbao, het New Museum in New York en musea in Frankfurt en Vancouver is haar werk opgenomen in collecties van Tate Modern, Centre Pompidou, MCA Chicago, het Stedelijk- en Rijksmuseum in Amsterdam.