Lichtkunstwerk - Bibliotheek Neude

Op vrijdag 24 maart wordt het lichtkunstwerk ‘Intellectual heritage’ van Maarten Baas op de gevel van Bibliotheek Neude officieel onthuld. BPD Cultuurfonds heeft een bijdrage geleverd aan de realisatie van het werk.
  • Publicatiedatum: 21 maart 2023
Bibliotheek Neude Kunstwerk Maarten Baas
Intellectual Heritage

Intellectual heritage is een lichtkunstwerk van ledlampen dat op de gevel van Bibliotheek Neude is gerealiseerd. Kunstenaar/ontwerper Maarten Baas liet zich voor het kunstwerk inspireren door de architectuur van het monumentale gebouw en de functies van de bibliotheek.

Het verbindt de drukte van de stad en het plein met de relatieve rust en het meer ingetogene karakter dat de bibliotheek uitstraalt. Het kunstwerk vestigt de aandacht op de entree van de bieb en nodigt uit om te ontdekken wat er binnen allemaal te doen is.

De werken van Maarten Baas bevinden zich in grote museumcollecties, zoals het Museum of Modern Art in New York, San Francisco Museum of Modern Art, Stedelijk Museum en het Rijksmuseum in Amsterdam. Hij werkte voor exclusieve merken zoals Louis Vuitton, Swarovski en Dior.

Bibliotheek Neude Kunstwerk Maarten Baas2
Kunst en Cultuur

Met de vestiging van de Centrale Bibliotheek Utrecht heeft het voormalige monumentale postkantoor een passende herbestemming als publiek gebouw gekregen en draagt het bij aan de stedelijke ontwikkeling en kwaliteit van de leefomgeving.

De Centrale Bibliotheek geeft een zichtbaar podium aan kunst & cultuur, door tijdelijke tentoonstellingen en vijf monumentale kunstwerken permanent in het gebouw te realiseren.

Het ontwerp van Maarten Baas is een passende en hedendaagse toevoeging aan het gebouw, waarmee hij de verschillende functies van de bibliotheek voor een breed publiek zichtbaar maakt en hen uitnodigt om naar binnen te gaan.