Lichtkunstwerk Origin

Lichtkunstwerk Origin op de Delflandlaan onder het Derkinderenviaduct in Amsterdam wordt op woensdag 30 maart officieel geopend. Het licht reageert op voorbijgangers en brandt feller of zachter afhankelijk van het aantal mensen dat het lichtkunstwerk passeert. BPD Cultuurfonds heeft bijgedragen aan de realisatie van het werk.
  • Publicatiedatum: 30 maart 2022

Ontwerp voor het Derkinderenviaduct

Kunstenaarsduo Paul Vendel & De Wolf heeft het ontwerp gemaakt dat bestaat uit 14 verschillende moderne ‘glas-in-lood’ vensters, op de ramen zijn met de hand verschillende tekeningen gegraveerd. Het werk hangt tussen de staanders van het viaduct. In het lichtkunstwerk zijn leds gemonteerd die zorgen dat de gegraveerde tekeningen en het plexiglas oplichten en van kleur veranderen. De kleuren veranderen geleidelijk. De ene dag is de gravering geel met een groene achtergrond. En de andere dag is dezelfde tekening rood met een blauwe achtergrond. Dit zorgt voor steeds nieuwe combinaties van kleuren.

Het is geen toeval dat er juist onder dit viaduct is gekozen voor deze bijzondere vorm van glas-in-loodkunst. Het Derkinderenviaduct is vernoemd naar Antoon Derkinderen (1859-1925). Hij was directeur van de Rijksakademie, kunstschilder en glazenier. Hij heeft onder andere  de glas-in-lood ramen van de beurs van Berlage en de Bazel ontworpen. Het idee van glas-in-lood tussen de pijlers van het viaduct is hiervan uit gegaan.

Met het werk wordt een bijdrage geleverd aan de beleving van de onderdoorgang van het Derkinderen viaduct. Het viaduct is aangepakt als onderdeel van de stedelijke vernieuwing Lelylaan, Koningin Wilhelminaplein en de eerdere wegwerkzaamheden aan de Delflandlaan. Deze plek werd als rommelig en onveilig ervaren. Met het werk wordt een bijdrage geleverd aan verkeersveiligheid, sociale veiligheid en sfeer.

Website kunstenaars Vendel en De Wolf
Vendel En De Wolf 2