Tentoonstelling Michel de Klerk - Museum Het Schip

Op 17 november is in Museum Het Schip de tentoonstelling Michel de Klerk, inspirator van de Amsterdamse School geopend. Het is in 2023 honderd jaar geleden dat de visionaire en wereldberoemde architect overleed. Het museum besteedt met de tentoonstelling aandacht aan het rijke oeuvre en de inspiratiebronnen van De Klerk en zijn enorme, nog altijd voortdurende invloed. BPD Cultuurfonds heeft de realisatie van de tentoonstelling ondersteund.
  • Publicatiedatum: 14 november 2023
1. Highres Poster Herfst (1)
Veelzijdig architect en kunstenaar

Michel de Klerk was onder andere verantwoordelijk voor het ontwerp van het volkshuisvestingscomplex ‘Het Schip’, dat nog altijd gevierd wordt als toonbeeld van de Amsterdamse School-architectuur. De Klerk verwierf bekendheid met zijn expressieve architectuur en werd in zijn tijd al ‘de Rembrandt onder de architecten’ genoemd. Van bouwwerken wilde hij kunstwerken maken. Hij was echter naast de architectuur ook bedreven in het maken van tekeningen en schilderijen en het ontwerpen van meubels en decors.

In de tentoonstelling wordt de veelzijdigheid van De Klerk uitgelicht. Daarnaast krijgt de bezoeker van de tentoonstelling een indruk van Michel de Klerk als mens. Films, foto’s en passages uit correspondentie van hem met collega’s en vrienden geven een inkijkje in zijn dagelijks leven en ideeën. Duidelijk zal worden dat hij een idealist was, die het goed voor had met de achtergestelde arbeidersklasse: ‘Niets is mooi genoeg voor de arbeider die al zo lang zonder schoonheid heeft moeten leven.’

De tentoonstelling is tot en met 1 september 2024 te zien.

9. Perspectief Van De Hembrugstraat
Museum Het Schip

Museum Het Schip is gevestigd in het iconische wooncomplex van De Klerk, waaraan het zijn naam ontleent. Het museum is gewijd aan de architecten en architectuur van de Amsterdamse School en organiseert in dat kader wisselende tentoonstellingen. Daarnaast kunnen bezoekers van het museum reconstructies van voormalige krotwoningen en de toentertijd vernieuwde arbeiderswoningen bezichtigen.