Monumentaal Usquert - Usquert

Tijdens de Open Monumentendagen op 10 en 11 september 2022 trekt Usquert de aandacht met Monumentaal Usquert. Monumentaal Usquert belicht niet alleen de bewogen geschiedenis van dat wat ooit het meest ‘rooie’ én welvarende dorp van Nederland was. Monumentaal Usquert zet de schijnwerper ook op dat wat het leven verrijkt en verdiept: hedendaagse kunst en cultuur. BPD Cultuurfonds heeft een bijdrage geleverd aan de realisatie van het evenement.
  • Publicatiedatum: 8 september 2022
Monumentaal Usquert 2022
Monumentaal en karakteristiek

Liggend op een wierde biedt Usquert met zijn monumentale en karakteristieke panden een prachtig decor voor de vele activiteiten. In en om tientallen panden in het dorp is van alles te beleven. Muziek, beeldhouw- en schilderkunst, fotografie, keramiek, antiek, literatuur, oude ambachten.
De gemeente Het Hogeland heeft vele cultuurhistorische parels. Kerken, boerderijen, woonhuizen klein en groot, kerkhofjes, hekwerken, molens. Ze getuigen stuk voor stuk van een boeiend verleden. Van rijk en arm. Dat verleden en die tegenstellingen komen in vrijwel geen ander Hogelandster dorp samen zoals dat in Usquert het geval is. Majestueuze boerderijen en villa’s aan de ene kant; bescheiden arbeiderswoninkjes en winkelpandjes aan de andere kant. De statige korenmolen Eva, de markante Petrus en Pauluskerk en het unieke voormalige gemeentehuis naar ontwerp van architect Berlage zijn Usquerder troeven die ook ver buiten Het Hogeland bekendheid genieten.