Museum Het Schip Amsterdam - Bruno Taut

In Amsterdamse School Museum ’t Schip is tot en met 18 oktober 2020 de tentoonstelling ‘Bruno Taut: De fantasie voorbij’ te zien. In de inspirerende tentoonstelling en bijbehorend themaprogramma maakt de bezoeker kennis met de wondere, kleurrijke wereld van de creatieve en invloedrijke architect, stedenbouwkundige en totaalkunstenaar die woonde en werkte in Duitsland, Japan en Turkije en een bijzondere band had met Nederland. Vier wijken die hij ontwierp zijn nu UNESCO Werelderfgoed.
  • Publicatiedatum: 5 maart 2020

Totaalkunstenaar

Bruno Taut (1880-1938) was een totaalkunstenaar die ook tekende, decors ontwierp en scenario’s voor film en theater schreef. Bovendien was hij een groot bewonderaar van zowel De Stijl als de Amsterdamse School, met name Michel de Klerk, de architect van Het Schip.

In Nederland is Taut bekend door de kleurrijke Regenboogbuurt in Almere, een hommage aan de grote Duitse architect en stedenbouwkundige die aan het begin van de twintigste eeuw verantwoordelijk was voor soortgelijke baanbrekende, bontgekleurde arbeiders- en stadswijken, zoals het beroemde Gartenstadt Falkenberg in Berlijn en Das Bunte Magdeburg.

De invloed van deze creatieve sleutelfiguur van de Duitse avant-garde, die zich graag liet inspireren door de natuur, is tot op de dag van vandaag en wereldwijd nog zichtbaar. De gebruiksvoorwerpen die hij maakte van natuurlijke materialen zijn nog altijd een grote inspiratiebron voor de huidige generatie Japanse toparchitecten, zoals Kengo Kuma.

In ‘Bruno Taut: De fantasie voorbij’ komen al deze facetten aan de orde. Beroemde, inventieve gebouwen en wijken, zoals het Keulse Glashaus Pavillon, de Hufeisensiedlung en Onkel Toms Hütte in Berlijn, zijn er met internationale bruiklenen, maquettes, foto’s en bouwtekeningen te zien, evenals vele interieurs en gebruiksvoorwerpen.

Naast de tentoonstelling is er een uitgebreid activiteitenprogramma samengesteld, met onder andere een bustocht naar de Regenboogbuurt en een lezingenprogramma. Voor kinderen zijn op maat gemaakte Taut-workshops en rondleidingen te volgen.

Website Museum Het Schip
Campagnebeeld Bruno Taut De Fantasie Voorbij Met Sponsoren Johan Wiericx