Opening Muurkas Moestuin de Haar

In de voormalige kasteelmoestuin van Kasteel de Haar in Haarzuilens, Utrecht, is de nieuwe muurkas geopend. Hiermee is Historische Moestuin de Haar weer in ere hersteld en in bedrijf. Door de moestuin van Kasteel Haarzuilens weer te activeren en grotendeels in oorspronkelijke staat te herstellen is de cultuurhistorische waarde van het landgoed versterkt en is de historische relatie teruggebracht tussen de moestuin, het kasteel en het dorp Haarzuilens.
  • Publicatiedatum: 10 mei 2024
Muurkas Foto Website Scaled
Muurkas

Moestuin de Haar kent een rijke geschiedenis vanaf 1894. Van oudsher was het de kasteeltuin van Kasteel de Haar. Jaar rond werd voor het kasteel groente, fruit, bloemen, kruiden en bloeiende planten geteeld voor eigen gebruik van het kasteel. Later werden er ook bloemen en planten geteeld voor de bloemenveiling in Utrecht.

Stichting Moestuin de Haar heeft via herbouw weer een muurkas teruggebracht tegen de rijksmonumentale tuinmuur. De tuinmuur is onderdeel van het Cultureel Erfgoed van Kasteel Haarzuilens, net als het rood-wit geschilderde hek. De tuinmuur vervult nu weer zijn oorspronkelijke functie als warmtemuur waardoor de historische opkweek van gewassen in de glazen muurkas teruggebracht kan worden. Ook levert de kas een bijdrage aan sociale en educatieve activiteiten.

De tuinmuur is ontworpen door architect Joseph Cuypers. Het ontwerp van de toenmalige moestuin werd vormgegeven door architect Cuypers, Baron van Zuylen en tuinarchitect Hendrik Copijn ‘Om den schoonheid en den nutte’. Voor het ontwerp van de nieuwe muurkas is met zorg gekeken naar de oorspronkelijke ontwerpen van Copijn en Cuypers. Zo is ook weer een zij-entree in de muurkas gemaakt die vroeger ook aanwezig was. In het ontvangstgedeelte keren de vroeger aanwezige Frankenthaler druiven terug.  Door de aankleding met attributen uit de vroegere tijden zoals de originele pijpenrager en kolenschep uit het ketelhuisje en originele houten ‘Moestuin de Haar’ krat waarmee de groentes naar het kasteel werden gebracht, wordt de historie weer tot leven gebracht.