Nationaal Holocaustmuseum - Amsterdam

Op zondag 10 maart is het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam door Koning Willem-Alexander geopend. Bij de opening waren minister-president Rutte, staatssecretaris Gräper voor Cultuur en Media en staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aanwezig. Ook de Israëlische president Herzog, Oostenrijkse bondspresident Van der Bellen, de Duitse bondsraadvoorzitter Schwesig woonden de opening bij en hielden een korte toespraak. Duitsland en Oostenrijk hebben financieel bijgedragen aan de totstandkoming van het museum. Het Nationaal Holocaustmuseum is het eerste en enige museum dat de geschiedenis van de Jodenvervolging in heel Nederland vertelt. BPD Cultuurfonds heeft bijgedragen aan de realisatie van het museum.
  • Publicatiedatum: 10 maart 2024
Holocaustmuseum 066
Nationaal Holocaustmuseum

Het museum huist in de voormalige Hervormde Kweekschool op de Plantage Middenlaan in Amsterdam. Het gebouw werd tegelijkertijd met de Hollandsche Schouwburg, dat aan de overzijde staat, verbouwd en heringericht. De plek is van grote historische betekenis, omdat Joodse kinderen via het gebouw naar onderduikadressen werden overgebracht. Zij werden voorafgaand aan hun deportatie in de crèche naast de school vastgehouden, maar honderden van hen vonden door de inspanningen van crèchedirectrice Henriëtte Pimentel via de Kweekschool een uitweg.

Het Nationaal Holocaustmuseum is de plaats waar de slachtoffers worden herdacht en de gevolgen van onverschilligheid en discriminatie, toen en nu, worden besproken. In dit gebouw toont het Nationaal Holocaustmuseum met vaste en tijdelijke tentoonstellingen, evenementen en educatieve programma’s de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland.