Nationaal Park Rotterdam

De tentoonstelling ‘Nationaal Park Rotterdam– werken aan een havenstad vol natuur’ in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam wordt zaterdag 18 maart 2023 officieel geopend door Said Kasmi (wethouder Onderwijs, Cultuur en Evenementen, gemeente Rotterdam). Bij die gelegenheid spreken ook Louise Vet (voorzitter Deltaplan Biodiversiteitsherstel), Niels de Zwarte (hoofd Bureau Stadsnatuur) en Marjolein Moeijes (Campagne Nationaal Park Rotterdam). BPD Cultuurfonds leverde een bijdrage aan de realisatie van de tentoonstelling.
  • Publicatiedatum: 16 maart 2023
Beeld Rotterdam Als Nationaal Park Witteveen Bos
Stedelijke biodiversiteit

Nationaal Park Rotterdam toont de rijke stedelijke biodiversiteit van de stad en vertelt veelzijdige verhalen die laten zien dat de stad een unieke leefomgeving is, waarin planten en dieren enorme veerkracht hebben.

Een interactieve stadsplattegrond van Rotterdam maakt duidelijk welke soorten allemaal in buurten, straten en parken zijn waargenomen.

Speciale aandacht is er voor een ruig gedeelte van het stedelijk gebied, de Rotterdamse haven. Een gebied dat bekend staat als de motor van de economie, maar waar ook veel natuur te vinden is.

Beeld Het Park Rotterdam Foto Caroline Van Der Plas
Toekomst

In 2019 werd Londen de eerste National Park City ter wereld. In de tentoonstelling laat Het Natuurhistorisch zien dat ook Rotterdam deze titel waard kan zijn, maar het behoud van stadsnatuur heeft wel onze aandacht nodig. Steeds meer landoppervlak is stedelijk gebied.

Voor herstel en behoud van de nationale biodiversiteit is het belangrijk dat stedelijke gebieden, zoals Rotterdam, worden ingericht met ruimte voor groen.

Nationaal Park Rotterdam presenteert een visie op de toekomst – hoe Rotterdamse wijken eruit kunnen zien als we de natuur meer ruimte geven, en hoe we daar zelf ook voordeel van hebben.

Museumbezoekers gaan naar huis met handige tips hoe je die natuur om je heen kunt helpen, om zo mee te werken aan de droom van Het Natuurhistorisch: Rotterdam als nationaal park!