Onthulling Waterlinie monument - Utrecht

Op 23 november is in Utrecht Laagraven langs de A12 bij Houten een nieuw kunstwerk onthuld door gedeputeerde Rob van Muilekom. BPD Cultuurfonds heeft een bijdrage geleverd aan de realisatie van het kunstwerk.
  • Publicatiedatum: 23 november 2021
Houten Waterlinie2 Gijs Van Vaerenbergh
Waterlinie monument

Het kunstwerk, een ontwerp van kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh (bestaande uit Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh), staat bovenop het talud naast de snelweg bij de Koppelbrug, vlakbij afslag Laagraven en knooppunt Lunetten. Het werk verwijst naar de vele sluizen die het oeroude verdedigingssysteem van de Hollandse Waterlinies mogelijk maakte. Het is een markering van het bijzondere UNESCO-werelderfgoed gebied. Met het kunstwerk wordt de waterlinie in het landschap zichtbaar gemaakt.
De kunstenaars zien de sluis als de infrastructurele essentie van deze waterlinie en het kunstwerk als een ode aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het object bestaat uit slechts één bouwsteen; weervaste stalen buizen, die samen een sterk, monumentaal geheel vormen. Het werk is te beleven vanaf de snelweg als poort naar het buitengebied, maar andersom is het ook een markant punt in het recreatiegebied.

Het gebied Laagraven maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Kenmerkend zijn fort De Batterijen, de Plofsluis, de inundatiekanalen en de groepsschuilplaatsen. De Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft in juli 2021 de UNESCO Werelderfgoed-status gekregen.

Het kunstwerk is een gezamenlijk project van de provincie Utrecht, gemeenten Nieuwegein en Houten, Rijkswaterstaat, Down Under en recreatieschap Stichtse Groenlanden. Rijkswaterstaat, Provincie Utrecht en BPD Cultuurfonds maken het kunstwerk financieel mogelijk.