Opening Hindeloopen Museum

Hare Majesteit Koningin Máxima opende dinsdagmiddag 18 juni het vernieuwde Museum Hindeloopen. Het museum dat sinds 1919 is gehuisvest in het voormalige stadhuis van Hindeloopen, is geheel gerenoveerd en uitgebreid met een bezoekerscentrum. In het museum staat de rijke Hindelooper cultuur centraal. BPD Cultuurfonds heeft een bijdrage geleverd aan de vernieuwingen van het museum.
  • Publicatiedatum: 18 juni 2024
Hindeloopen Museum3
Koningshuis en Hindeloopen

Koen Eekma, voorzitter Museum Hindeloopen, sprak over de speciale band tussen het Koningshuis en Hindeloopen. Zo bezat Regentes Emma al meubels van Roosje Hindeloopen en ook de drie prinsessen zaten in Hindelooper beschilderde kinderstoelen.

Een bijzonder object in Museum Hindeloopen is een Hindelooper beschilderde slee waarin Koning Willem-Alexander werd gepresenteerd tijdens het persmoment in Lech, Oostenrijk. Dit gebeurde in 1968, het jaar dat Willem-Alexander zijn eerste verjaardag nog moest vieren.

In het museum kreeg de koningin een rondleiding door directeur Bernard Hilgers en sprak ze met diverse mensen over de achtergrond en het belang van de unieke cultuur die Hindeloopen zo bijzonder maakt. Zo werd ze meegenomen in de wereld van de sits; de kleurrijke stoffen met bloemrijke motieven uit India waar traditionele kostuums van werden gemaakt, maar ook de Hindelooper taal werd benadrukt.

Museum Hindeloopen
Vernieuwingen & collectie

Het museum is niet alleen bouwtechnisch aangepakt, maar ook het interieur is volledig vernieuwd.

Er zijn vier verschillende zalen geopend. De eerste zaal omvat alles over de Oostzeevaart. De Hindeloopers waren specialisten in het verschepen van hout van de Oostzee naar Amsterdam en in de 18e eeuw zorgde dit voor een bloeiperiode in het kleine stadje.

Vervolgens de zaal waar de streekdracht tentoongesteld wordt. De streekdracht omvat ook een symbolische betekenis; zo kun je bijvoorbeeld de huwelijkse staat aan de dracht afzien, maar ook de verschillende stadia van rouw worden door de dracht getoond.

De bovenverdieping bestaat uit twee zalen en de beroemde Hindelooper Kamer. Deze laatste is bekend van de wereldtentoonstelling die in 1889 plaatsvond in Parijs. Hier is een authentiek interieur uit een kapiteinswoning uit omstreeks 1740 te bewonderen. In de schilderzaal staat de typisch Hindelooper schilderkunst centraal, bekend van zijn bloem- en krulmotieven. Als laatste is de zaal Taal & Toekomst te bezoeken.