Opening Mediterrane tuin Hortus Leiden

Op woensdagmiddag 22 mei 2024 is de nieuwe Mediterrane tuin in de Hortus botanicus Leiden geopend door ruimtevaarder André Kuipers. BPD Cultuurfonds heeft een bijdrage geleverd aan de realisatie van dit nieuwe tuindeel, waarmee de openbare ruimte van het gebied wordt verbeterd en het gebied beter aansluit op het Singelpark Leiden en de historische binnenstad.
  • Publicatiedatum: 22 mei 2024
Hortus Botanicus Leiden EGHN 28 1 1280X640
De Mediterrane tuin

Verscholen achter het Academiegebouw op het Rapenburg ligt de oudste botanische tuin van Nederland en één van de oudste tuinen ter wereld. Aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna, beslaat De Hortus ongeveer 4 hectare in de binnenstad van Leiden. De buitentuinen zijn opgedeeld in tuindelen die allemaal een eigen thema hebben.
Met de nieuwe Mediterrane tuin wil de Hortus bezoekers inspireren zelf ook een tuin aan te leggen die bestand is tegen klimaatveranderingen en de steeds droger wordende zomers. De Mediterrane tuin is bereikbaar via een nieuw verdiept pad langs de Oude Sterrewacht, waardoor het mogelijk is geworden een rondwandeling door de Hortus te maken. Met dit pad en tuindeel gaat een langgekoesterde wens van de Hortus in vervulling.

Onderdeel van de opening zijn korte toespraken door prefect Prof. dr. Paul Keßler, prof. dr. ing. Jan Willem Erisman over ‘Klimaatverandering en botanische bestendigheid’, promovendus Tim Claerhout over ‘Korstmossen en Verborgen Stadsnatuur’ en door hoofd horticultuur Rogier van Vugt over ‘De Mediterrane tuin’.