Opening Museum Amstelland - Ouderkerk aan de Amstel

Op vrijdag 10 september is Museum Amstelland heropend. BPD Cultuurfonds droeg bij aan de nieuwe vaste presentatie van het museum. Het museum is gevestigd in zes diaconiehuisjes in het centrum van Ouderkerk aan de Amstel. De vaste tentoonstelling behandelt de historie van het gebied Ouder-Amstel. Tijdelijke tentoonstellingen gaan over diverse onderwerpen die een relatie hebben met de omgeving.
Museum Amstelland 3 (002)
Vaste expositie

Centraal in de vaste expositie staat het Benningh-object. Op een fraaie kaart van Amstelland uit de 19e eeuw is met oplichtende rivieren en weteringen de 16e eeuwse situatie weergegeven. De historie van het gebied met het landschap dat gekenmerkt wordt door het vele water staat centraal, met aandacht voor de turfwinning in het gebied, de molens en de gemalen. De collectie bestaat uit historische prenten, topografische kaarten en schilderijen, en gebruiksvoorwerpen, waaronder Amstelporselein en vaandels.

De essentie van de nieuwe vaste expositie is een presentatie die de bezoeker inspireert om naar buiten te gaan en de omgeving te gaan ontdekken. De bijzondere erfgoedlocaties zijn in de directe omgeving van het museum te vinden waaronder de ook door het BPD Cultuurfonds ondersteunde Joodse begraafplaats Beth Haim van de Portugees Israëlitsche gemeente, waar sinds 1614 de Portugese Joden uit Amsterdam, tot op de dag van vandaag, begraven worden.