Opening nieuw Nederlands Mijnmuseum in Heerlen

Op zaterdag 23 april 2022 opent het nieuwe Nederlands Mijnmuseum in Heerlen officieel haar deuren. BPD Cultuurfonds heeft de realisatie van dit nieuwe museum mede mogelijk gemaakt.
  • Publicatiedatum: 20 april 2022
Nederlands Mijnmuseum 3
Nederlands Mijnmuseum in het 'Klein Glaspaleis'

In 2005 werd het Nederlands Mijnmuseum geopend in het voormalige schachtgebouw van de Oranje Nassau I mijn in Heerlen. Het monumentale schacht- en ophaalgebouw is het grootste collectiestuk van het museum. Ook herbergt het grote delen van de mijnbouwcollectie, bestaande uit onder andere gebruiksvoorwerpen, kunst en herdenkingsobjecten. Het museum bleek te klein om het gehele verhaal rondom de Nederlandse mijnindustrie te vertellen. Daarom opent het museum op 23 april 2022 een nieuwe hoofdlocatie in het voormalig mijnwerkerswarenhuis Kneepkens.

Het voormalig warenhuis Kneepkens, ook wel ‘Klein Glaspaleis’ genoemd, is een rijksmonument ontworpen door architect Frits Peutz. Het verhaal van het Nederlandse mijnverleden is verdeeld over de vier verdiepingen van het pand, beginnend bij de oorsprong, steenkool, en eindigend op de bovenste verdieping met een uitzicht over de stad en regio van nu. Iedere verdieping heeft een kleur die symbool staat voor een aspect van het mijnverleden.

Nederlands Mijnmuseum 4
Verhaal in vier kleuren

Bezoekers beginnen bij ‘Zwart’, waar het verhaal van steenkool en de mijnwerker wordt gepresenteerd. Toegelicht wordt hoe steenkool gewonnen werd en welke producten ervan gemaakt werden. Ook de dagelijkse praktijk onder de grond en de bijbehorende uitdagingen komen aan bod.

De eerste verdieping, ‘Goud’, weerspiegelt bijna tastbaar de welvaart en rijkdom die de steenkoolindustrie de Mijnstreek bracht. De komst van de grootschalige mijnbouw had een enorme impact op de streek. In amper twintig jaar veranderde het agrarische en dunbevolkte Zuid-Limburg in het industriële hart van Nederland.

De tweede verdieping is ‘Grauw’ en toont de keerzijde van de medaille, zoals de ongezonde werkomgeving en de desastreuse maatschappelijke gevolgen van de mijnsluiting. Denk aan de gezondheidsproblemen (stoflongen), de ongelukken ondergronds, de verregaande controle van mijndirecties en kerk op het dagelijks leven (mijnpolitie), de crisis- en oorlogsjaren en de sluiting van de mijnen en neergang van de regio.

De bovenste verdieping heet ‘Kleur’ en neemt de bezoeker mee in de transitie en de kleurrijke toekomst van de Mijnstreek. Op de bovenste etage van het pand wordt de bezoeker meegenomen in een multimediale reis naar het nu. Aan de hand van verhalen en beelden is het te zien hoe de regio heeft voortgebouwd op het verleden.