Première documentaire Stadsvernieuwing Groningen

Op zaterdag 6 november is de documentaire “De Groningse wake up call, het begin van de stadsvernieuwing in Nederland" in première gegaan in het Forum te Groningen.
  • Publicatiedatum: 6 november 2021
Groningen Documentaire Stadsvernieuwing
Filmstill: Max van den Berg, op het dak van het Forum (Stichting Berlagehuis Usquert)
Documentaire stadsvernieuwing Groningen

De stadvernieuwing van Groningen was volgens de makers een kantelpunt en het begin van die in heel Nederland. Het was een radicaal nieuwe manier van denken over stadsinrichting. De ingeslagen koers van de Groningers waaierde uit over de rest van het land.

In de film vertellen de protagonisten van destijds zelf waarom en hoe ze zo’n radicaal nieuwe weg insloegen. Aan het woord komen onder andere voormalig Wethouder Max van den Berg, wijlen architect Theo Oving, architecte Francine Oving, Herman Hertzberger, inspraakcoördinator en projectleider stadsvernieuwing Roel Vos en architectuurhistorica Noor Mens.

De Groningse Wake Up Call gaat over de stad Groningen, stedenbouw en architectuur. Maar vooral ook over de mensen die er toentertijd woonden, want alles wat er ‘in steen en beton’ gebeurt heeft z’n politieke oorzaken én gevolgen.

De documentaire is een productie van Stichting Berlagehuis Usquert.