Resort Rijnhaven – Alphen aan de Rijn

Op zaterdag 14 oktober is op feestelijke wijze het nieuwe paviljoen van Resort Rijnhaven geopend. Anouk Noordermeer, wethouder van kunst & cultuur in Alphen aan de Rijn, opende de strik van het huisje dat aan de grote houten kraan van het paviljoen hangt. Dit huisje staat symbool voor het ‘vangen’ van de nieuwe identiteit van de wijk. Het paviljoen is onderdeel van kunstproject Thuis in Rijnhaven dat door BPD Cultuurfonds is ondersteund.
  • Publicatiedatum: 14 oktober 2023
20231014 IMG 3953
Thuis in Rijnhaven

Het paviljoen is een opvallende open houten constructie en ligt op een braakliggend terrein op Kop West bij de Rijnhavenbrug. Het bouwwerk is door ontwerperscollectief de Reuringdienst ontworpen. Het paviljoen maakt onderdeel uit van kunstproject Thuis in Rijnhaven waar de gemeente Alphen aan de Rijn opdracht voor heeft gegeven. Door middel van culturele interventies wordt het nieuw te ontstane DNA van de wijk verkend samen met de bewoners en ondernemers. Belangrijke verhalen over het gebied worden zichtbaar gemaakt. Een ontwikkelende wijk als Rijnhaven leent zich ervoor om nieuwe bewoners en gebruikers de ‘ontwerper’ van hun eigen plek te maken.

Het verplaatsbare paviljoen vervult verschillende functies: het faciliteren van (kleinschalige) evenementen zoals een optreden of buitenfilm, een plek om iets te ondernemen, een centraal afspreekpunt, een folly en een icoon/herkenningspunt.

Alphen Aan Den Rijn Rijnhaven Small (1)
Uniek woon-werk-recreatiegebied

Van Rijnhaven wordt een haven van de stad gemaakt, een woon-werk-recreatie gebied met in totaal ongeveer 2.000 woningen. Op dit moment is al een kwart aan sociale huur- en koopwoningen gerealiseerd.

BPD Cultuurfonds heeft dit project ondersteund, onder andere omdat de verwachting is dat met dit project een bijdrage wordt geleverd aan de kwaliteit en de beleving van de openbare ruimte in Rijnhaven. Daarnaast is het interessant dat de gemeente Alphen aan den Rijn ervoor heeft gekozen om niet in de eindfase van de gebiedsontwikkeling een kunstopdracht te verstrekken, maar de transitie van het gebied te koppelen aan de kunstopdracht. Dit leidt niet alleen tot meer interactie met alle betrokkenen, maar ook wordt er toegevoegde waarde gecreëerd in de tijdelijkheid van de gebiedsontwikkeling.