Restauratie monumentale muurschildering

BPD Cultuurfonds heeft een bijdrage geleverd aan de restauratie van de monumentale muurschilderingen van kunstenaar Louis de Roode, als onderdeel van de herbestemming van het voormalige Zuiderziekenhuis in Rotterdam. Het kunstwerk is ingepast in het poortgebouw, waar het nieuwe Zuider Gymnasium is gevestigd. Burgemeester Aboutaleb opende op 6 april het Zuider Gymnasium.
  • Publicatiedatum: 31 maart 2022
Kunstwerk Zuiderziekenhuis 2
Herbestemming en restauratie

In de voormalige eetzaal van het poortgebouw bevindt zich een wandschildering van de Rotterdamse kunstenaar Louis de Roode (1914-1964). Van Roode studeerde aan de academie van beeldende kunsten in Rotterdam en was betrokken bij diverse wederopbouwprojecten in Rotterdam, als één van de grootste ‘wandkunstenaars’ van zijn tijd.

Hij kreeg in 1949 de opdracht een kunstwerk voor de eetzaal in het ziekenhuis te maken. De wandschildering bestrijkt drie wanden en omvat totaal circa 45 vierkante meter.

Het kunstwerk heeft zover bekend geen titel, maar kreeg in een eigentijdse bron (Bouwkundig Weekblad 1951, p.415) als thema toebedeeld: "van eenzaamheid, via gemeenschapszin, naar levensblijheid". Het thema was door Van Roode voorgesteld en kwam voort uit de sociale functie van de eetzaal. 

 

Kunstwerk Zuiderziekenhuis
Gezichtsbepalende monumenten

Dankzij de inzet van verschillende partijen is een van de meest gezichtsbepalende monumenten van Rotterdam-Zuid behouden gebleven. Het voormalige Zuiderziekenhuis is één van de weinige voorbeelden van het zakelijk traditionalisme in Rotterdam. Het ziekenhuis is een ontwerp van architect A. van der Steur. Deze architect heeft onder andere het Museum Boijmans- van Beuningen, het GEB-gebouw en het Maastunnelgebouw ontworpen. Het terrein en de gebouwen worden na de restauratie en herbestemming een plek om te wonen, te leren en te werken.

Dit project is mede tot stand gekomen door Stichting BOEi (Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed).