Retro Future - Eindhoven

Op 24 september 2022 opent tentoonstelling RetroFuture in het futuristische rijksmonument Evoluon in Eindhoven. RetroFuture verkent hoe we in het verleden naar de toekomst keken en wat nú onze verwachtingen van de toekomst zijn. De tentoonstelling is samengesteld en vormgegeven door Next Nature. BPD Cultuurfonds heeft een bijdrage geleverd aan de realisatie van dit project.
  • Publicatiedatum: 24 september 2022
Eindhoven Evoluon (1)
Van toekomst naar werkelijkheid

In een spectaculaire setting ziet de bezoeker hoe toekomstdromen aan de wieg staan van de grootste en kleinste voorspellingen én van tastbare realiteiten. Waar Da Vinci in de 15de eeuw droomde over vliegen, werd dit aan het begin van de 20ste eeuw werkelijkheid. En waarin vroegere films communiceren via een beeldscherm fictie was, is beeldbellen inmiddels een gewoonte.

RetroFuture gaat over toekomstdromen en wat we daarvan kunnen leren. De mens droomt altijd al over wat de toekomst ons brengen zal. Hoe we vandaag over de toekomst denken, is mede gebaseerd op verhalen en gedachten van grote denkers. Zij laten ons zien: er is niet maar één toekomst, er zijn veel scenario’s mogelijk. Hoe werd er in het verleden gedacht dat de wereld er vandaag uit zou zien?

Koert van Mensvoort, directeur van Next Nature over de tentoonstelling: „In Retro Future verbeelden kunstenaars en andere creatieven de wereld van nu en straks. Zo wordt dat idee van hoe de toekomst er uit kan gaan zien minder abstract en krijgen mensen er meer grip op.”
Met werk van Studio Drift, Maison de Faux & Esmay Wagemans, Audrey Large, Driessens & Verstappen, Tabita Rezaire, Floris Kaayck, Michael Mandiberg en Studio Smack.

De tentoonstelling is van 24 september 2022 t/m 25 maart 2023 te zien in Evoluon in Eindhoven.