Storyworld - Forum Groningen

Forum Groningen is op donderdag 28 november feestelijk geopend in aanwezigheid van Dirk Nijdam (directeur Forum Groningen), Koen Schuiling (burgemeester Groningen), Paul de Rook (wethouder cultuur gemeente Groningen) en Winnie Sorgdrager (Voorzitter Raad van Toezicht Forum Groningen). Op vrijdag 29 november opent het Forum Groningen de deuren voor het publiek. BPD Cultuurfonds ondersteunde de realisatie van één van de onderdelen van het Forum: Storyworld, het Nederlands museum voor strips, animatie en films.
  • Publicatiedatum: 2 december 2019
Forum Afb. 1
Forum Groningen

Zeventien jaar na de eerste plannen en zeven jaar na de start van de bouw is het spraakmakende gebouw open voor het publiek. Het Amsterdamse NL Architects tekende het Forumgebouw in opdracht van de gemeente Groningen. Het gebouw is 45 meter hoog en telt 17.000 m2 vloeroppervlak verdeeld over tien verdiepingen. Forum Groningen is zeven dagen per week open en biedt onderdak aan uiteenlopende activiteiten rond één samenhangende ambitie: verken de wereld, ontdek de toekomst.

Dat gebeurt met internationale exposities, film- en literatuurfestivals, debatten en talkshows, cursussen, workshops en lezingen. Het Forum daagt het publiek uit om met een open blik naar nieuwste maatschappelijke en technologische ontwikkelingen te kijken. Daarvoor heeft het Forum onder meer twee expositiezalen, het interactieve museum Storyworld, vijf filmzalen, een multifunctioneel evenementenzaal met vlakke vloer, de complete collecties van de stadsbibliotheek, tientallen werk- en studieplekken, een Medialab en het Smartlab ter beschikking.

Daarnaast heeft het Forum een VVV-winkel, een restaurant, een filmcafé en een café met terras, dakterras met rooftop cinema én een fantastisch uitzicht over de stad. Dat maakt Forum Groningen tot een inspirerende en toch laagdrempelige ontmoetingsplek.

Forum Afb 3
Storyworld

Storyworld, het Nederlands museum voor strips, animatie en films ontrafelt de geheimen van grote verhalenvertellers en toont Nederlandse en internationale successen op het gebied van strips, animatie en games. Van De Smurfen en Lucky Luke tot en met The Lion King, Aladdin en Fortnite. De collectie bestaat uit onder andere storyboards van tekenfilms, props van animatiefilms en games die je samen kunt spelen. Bovendien is Storyworld een plek waar het publiek zelf aan de slag kan gaan met alle bouwstenen en aspecten van strips, animatie en games. Het publiek kan ontdekken wat er nodig is om een beeldverhaal te begrijpen en hoe ze er zelf één kunnen maken. NorthernLight maakte het ontwerp voor Storyworld. Het museum zit op de zesde verdieping van Forum Groningen en is open vanaf 11 januari 2020.