Swing it - Amsterdam

Op NDSM, vlakbij het water op de scheepswerf, is een nieuw, kleurrijk kunstwerk "(Leave) Space for Space" gerealiseerd van de Britse kunstenaar Morag Myerscough. Morag's werk op NDSM gaat over ‘sense of belonging’, waarbij de kunstenaar onderzoek doet naar wat maakt dat je je ergens thuis voelt, in dit specifieke geval Amsterdam en Amsterdam-Noord. Vergelijkbare projecten van deze kunstenaar hebben wereldwijd veel publieke belangstelling getrokken.
  • Publicatiedatum: 12 mei 2024
NDSM Space For Space 50
Over de kunstenaar

Morag Myerscough's mantra is 'Maak gelukkig degenen die dichtbij zijn en degenen die ver weg zijn zullen komen'. Morag heeft altijd in de stad gewoond en is gefascineerd door hoe kleur, patroon en woorden stedelijke omgevingen kunnen veranderen en de perceptie van ruimtes in plaatsen kunnen veranderen.

Van scholen en ziekenhuizen tot culturele centra en stadscentra transformeert Morag openbare ruimtes door ervaringen te creëren die een gevoel van vreugde en verbondenheid brengen.

Ze werkt vaak samen met gemeenschapsgroepen om ideeën te ontwikkelen die de identiteit van de gebruikers weerspiegelen, gebruikmakend van een gedeelde culturele geschiedenis en erfgoed van het lokale gebied.

NDSM WERF MORAG MYERSCOUGH 2024 PH.GJ.Vanrooijcompressed
Interactieve workshops

Myerscough staat bekend om haar locatie-specifieke benadering, waarbij ze typerende zinnen, woorden en visuele gedichten gebruikt om een gevoel van lokale gemeenschap, gedeelde identiteit en eigenaarschap over de openbare ruimte te creëren.

Tijdens workshops hebben buurtbewoners hun kijk op Amsterdam-Noord met haar gedeeld. Deze input heeft Myerscough vertaald naar woorden en patronen die een prominente plek innemen in de installatie.

Stichting NDSM-werf programmeert de voormalige NDSM-werf in Amsterdam-Noord met een verscheidenheid aan activiteiten om zo waarde aan en (nieuwe) betekenis voor de plek te creëren. Hiermee draagt ze bij aan het behoud en (be)leefbaarheid van het aansprekende buitenterrein. Dit doet zij in opdracht van de gemeente om het terrein te beheren.