Tentoonstelling Arbos - Tilburg

Tot en met 6 oktober is de tentoonstelling Arbos – een expositie van hedendaagse sculptuur in hout- te zien in park De Oude Warande in Tilburg. De bezoeker wordt uitgenodigd om de verbinding tussen kunst en natuur opnieuw te ontdekken. BPD Cultuurfonds heeft de realisatie van de tentoonstelling ondersteund.
  • Publicatiedatum: 7 juli 2024
Lustwarande
Lustwarande

Lustwarande – Platform for Contemporary Sculpture organiseert jaarlijks internationaal toonaangevende exposities van hedendaagse sculptuur in park De Oude Warande in Tilburg, het best bewaarde Barokke sterrenbos van Nederland (aangelegd tussen 1712 en 1715). Met de expositie stimuleert Lustwarande de ontwikkeling, promotie en waardering van hedendaagse sculptuur.

De veertiende editie, die plaatsvindt van 7 juli tot en met 6 oktober, focust exclusief op het gebruik van hout in de hedendaagse sculptuur. Dat gebeurt midden tussen de bomen in het park. De expositie benadrukt de essentie van wat De Oude Warande is, arbos, Latijn voor bomen.

Naast de kunst kun je ook genieten van de rijke natuur van het park, waar vleermuizen, spechtensoorten en zelfs de Siberische grondeekhoorn wonen. Met de aanleg van de nieuwe rolstoelroute dwars door het park is de buitenexpositie voor iedereen toegankelijk. 

Arbos 2
Gesine Grundmann Contingence (2024) & Résonance (2024). Foto: Gert Jan van Rooij
Kunstenaars

Met de grote nadruk op materialiteit die momenteel in de hedendaagse kunst waarneembaar is, worden klassieke materialen als klei, textiel en steen door de huidige generatie kunstenaars heronderzocht. En nu volgt het oudste beeldhouwmateriaal, hout.

Niet alleen is hout het oudste materiaal, maar door de eeuwen heen ook het meest gebruikte materiaal in sculptuur. Dat duurde totdat het in de 16e eeuw werd vervangen door marmer en brons. Dat hout in de architectuur nu in toenemende mate toegepast wordt is onmiskenbaar. Dat geldt ook voor hout in design. En nu ook hout in de hedendaagse sculptuur.

Deelnemende kunstenaars aan Arbos zijn: Gerbrand Burger (NL) – Tom Claassen (NL) – Gesine Grundmann (DE) – Roman Gysin (CH) – Abul Hisham (IN) – Milda Lembertaitė (LT/UK) – Bart Lunenburg (NL) – Henrique Oliveira (BR) – Maria Roosen (NL) – Tatiana Wolska (PL).