Beleef het Wonder van Gouda

Op dinsdag 12 april opent Zijne Majesteit de Koning de tentoonstelling ‘Beleef het Wonder van Gouda’. De tentoonstelling is vanaf 14 april te zien. Het betreft een bijzondere samenwerking tussen Museum Gouda en de Sint-Janskerk. BPD Cultuurfonds heeft een bijdrage geleverd aan deze tentoonstelling.
  • Publicatiedatum: 12 april 2022
Gouda Beleef Het Wonder Van Gouda2
750 jaar Gouda

In 2022 is het 750 jaar geleden dat Graaf Floris V van Holland stadsrechten verleende aan Gouda. De stad viert daarom feest van 12 april tot 17 september. De tentoonstelling in de Sint-Janskerk en Museum Gouda wordt geopend tijdens de bijeenkomst ‘Verdraagzaamheid in Veelkleurigheid’. Dat thema vormt een rode draad in het verleden, heden en de toekomst van Gouda.

Gouda stond al in de late middeleeuwen bekend als een stad met religieuze verdraagzaamheid. Dankzij deze verdraagzaamheid kan er 450 jaar later worden genoten van zeldzame kunstschatten die niet zijn vernietigd tijdens de beeldenstorm in 1566.

Voor de tentoonstelling ‘Beleef het Wonder van Gouda’ is de protestantse Sint-Janskerk teruggebracht naar de 16e-eeuwse katholieke staat. Terug naar de tijd van beroemde Gouwenaars zoals Erasmus en Coornhert.

Museum Gouda en de Sint-Janskerk herstellen een ‘gebroken ensemble’ door een unieke samenwerking. De gebrandschilderde ramen van de Sint-Janskerk, de voorbereidende werktekeningen - de cartons - en een bijzondere collectie altaarstukken worden momenteel gescheiden van elkaar bewaard. De ramen zijn te bewonderen in de Sint-Janskerk, enkele cartons en alle altaarstukken in Museum Gouda.

Tijdens dit grote evenement waarin de stad haar stadsrechten viert, kan een breed publiek de kunstschatten beleven.