Tentoonstelling 'Reis naar het oneindige'

Vanaf 4 juni presenteert Stedelijk Museum Alkmaar de overzichtstentoonstelling ‘Reis naar het oneindige’ van de in Den Helder geboren kunstenaar Rudi van de Wint (1942-2006). Het is de allereerste museale overzichtstentoonstelling van zijn oeuvre ter wereld. BPD Cultuurfonds draagt bij aan de realisatie van deze expositie.
  • Publicatiedatum: 2 juni 2022
Alkmaar Rudi Vd Wint (1)
Rudi van de Wint

Rudi van de Wint is misschien wel één van de bekendste kunstenaars in Nederland. Via de televisie en vele andere media zijn diens immense schilderijen in de Tweede Kamer vrijwel dagelijks in iedere huiskamer van Nederland te zien.

Het werk van Rudi van de Wint is in vooraanstaande kunstcollecties opgenomen, zoals het Kröller-Müller Museum in Otterlo en het Stedelijk Museum Amsterdam.

Hoewel er enkele grote solo-presentaties zijn geweest, in binnen- en buitenland, was er niet eerder een museale overzichtstentoonstelling van zijn oeuvre.

Alkmaar R.W.Vdwint 640Px
Reis naar het oneindige

In de tentoonstelling ‘Reis naar het oneindige’ wordt de zoektocht van deze schilder, beeldhouwer én bouwer gevolgd van de jaren ‘60 tot aan zijn plotselinge dood. De expositie biedt inzicht in de ontwikkeling van zijn indringende oeuvre en de reikwijdte ervan.

In zijn mystieke werk brengt Van de Wint het ‘oneindige’ van zijn licht en het kosmische in beeld.

Te zien is hoe hij toewerkt naar het plafond voor Paleis Noordeinde en zijn grote werk voor de Tweede Kamer.

Zijn sculpturen in het Nederlandse landschap zijn voor velen een vertrouwd gezicht, zoals zijn magnum opus: het landschapskunstwerk ‘De Nollen. Het landschap als kunstwerk’ in Den Helder. Hier brengt hij schilderen, beeldhouwen, architectuur en landschap samen in een groots gesamtkunstwerk, gebouwd voor de eeuwigheid.