'Uit het moeras' - Veendam

BPD Cultuurfonds heeft het project ‘Uit het moeras’ ondersteund, een fotografische samenwerking tussen fotograaf Baukje Venema, Stichting Fotografie Noorderlicht en het Dagblad van het Noorden. De tentoonstelling is een vervolg op het gelijknamige slow journalism project over armoede in de Veenkoloniale gebieden en waarom deze vaak van generatie tot generatie overgedragen wordt. Centrale vraag is: Bepaalt je afkomst ook je toekomst?
  • Publicatiedatum: 11 april 2022
Groningen Tentoonstelling Uit Het Moeras2
Cecil, Baukje Venema
Verhalen en portretten

Met het project wordt onderzocht hoe verandering tot stand komt, als je lijkt te leven op gebaande paden, die al generaties lang worden bewandeld, hoe sla je dan een nieuwe weg in? 

Vijf familieverhalen uit de Veenkoloniën worden verteld aan de hand van portretten van hedendaagse bewoners, collages op basis van beelden uit fotografische archieven en teksten uit het journalistieke project. Oude archiefbeelden, verhalen en schilderijen uit de streek zijn de basis van dit beeldende onderzoek naar verandering en transformatie in de loop van de tijd.

De Groningse en Drentse Veenkoloniën waren oorspronkelijk een moerasgebied waar pioniers turf staken, waterwegen rijkdom brachten en landbouw en industrie elkaar groot maakten. Totdat de moderne tijd het gebied de rug toekeerde. Tegenwoordig wordt het gebied geassocieerd met achterstand. Bewoners zijn trots op hun streek en dit imago beu.

De faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen doet sinds april 2018 onderzoek naar armoede bij meerdere generaties in de Veenkoloniën.