The Garden of Earthly Worries - Paleis Het Loo

Prinses Beatrix opende op 2 april 2019 in de tuin van het Paleis Het Loo ‘The Garden of Earthly Worries’, een presentatie van vier eigentijdse sculpturen naar ontwerp van de architect Daniel Libeskind (1946). In de tuin van Het Loo wordt voor het eerst hedendaagse kunst getoond. De presentatie is meerdere jaren te zien. BPD Cultuurfonds leverde een bijdrage aan de realisatie van ‘The Garden of Earthly Worries’.
  • Publicatiedatum: 2 april 2019
Apeldoorn_Paleis het Loo_The Garden of Earthly Worries_ (1)
Hedendaagse kunst

‘The Garden of Earthly Worries’ is een presentatie van vier abstracte beelden die de elementen ozon, distikstofmonoxide (lachgas), methaan en koolstofdioxide symboliseren. Volgens de kunstenaar zijn deze gassen schadelijke bijproducten van ons menselijk handelen en dragen ze bij aan de onbalans in de natuur, leidend tot onomkeerbare klimaatveranderingen met desastreuze gevolgen voor mens en natuur.

De 17e-eeuwse paleistuin verbeeldt het paradijs, als een menselijke weerspiegeling van de perfecte natuur. Het is 'An Earthly Garden of Happiness' om met Libeskind te spreken. De aarde verandert echter zienderogen onder invloed van het menselijk handelen. De bolvormige scherven symboliseren een uiteengevallen globe. Met de vier beelden plaatst Libeskind een groot contrast in de barokke paleistuin.

The Garden Of Earthly Worries Paleis Het Loo 2
Daniel Libeskind en Paleis Het Loo

Studio Libeskind in New York geniet internationale faam vanwege ontwerpen voor musea en andere culturele en openbare gebouwen wereldwijd, zoals het Joods Museum in Berlijn en het masterplan voor de herbouw van het World Trade Center in New York. Daniel Libeskind is tevens ontwerper van het nog te realiseren Holocaust Namenmonument in Amsterdam. De kunstenaar ontving vele prijzen voor zijn werk.

Paleis Het Loo wordt tot medio 2021 intensief gerenoveerd en uitgebreid. Het hoofdgebouw is gedurende deze renovatie gesloten. De tuinen en stallen zijn tijdens de sluiting van het hoofdgebouw wel open voor het publiek. Medio 2021 is het klaar en kan het publiek in de ingerichte kamers en zalen zien hoe de Oranjes er 300 jaar lang woonden en werkten.