Tuinpadbeleving Museum De Wieger - Deurne

Op 7 april 2022 werd de Tuinpadbeleving in Museum De Wieger officieel geopend door Gedeputeerde Stijn Smeulders van Bestuur, Veiligheid, Cultuur, Sport en Erfgoed van de Provincie Noord Brabant, wethouder Marinus Biemans en directeur van De Wieger Katjuscha Otte. Op woensdagmiddag 4 mei zal de Tuinpadbeleving feestelijk in gebruik worden genomen tijdens een Tuinpadborrel. BPD Cultuurfonds heeft de realisatie van de Tuinpadbeleving ondersteund.
  • Publicatiedatum: 3 mei 2022
Tuinpadbeleving Museum De Wieger 1
Museum de Wieger

In Museum De Wieger, gevestigd in Deurne, staan het levensverhaal en de kunstcollectie van huisarts en kunstschilder Hendrik Wiegersma (1891-1969) centraal. De basis voor de collectie van het museum wordt gevormd door de erfenis van Wiegersma: werk dat hij aankocht van zijn schildersvrienden en zijn eigen uitgebreide oeuvre. Tot de topstukken in de collectie behoren werken van Charley Toorop, Jan Sluijters, Leo Gestel, Theo van Doesburg, Jan Mankes, Constant Permeke, Raoul Hynckes en Else Berg.

De zoon van Hendrik en Nel Wiegersma, Friso Wiegersma, schreef in 1965 voor zijn partner Wim Sonneveld de tekst voor het lied ‘Het Dorp’. Dit dorp is Deurne, de bekende regel ‘En langs het tuinpad van mijn vader’ verwijst naar de tuin van De Wieger. Met de aanleg van de ‘Tuinpadbeleving’ in de tuin van het museum wordt deze geschiedenis zichtbaar gemaakt.

Tuinpadbeleving Museum De Wieger 2
Tuinpadbeleving

In de nieuwe opzet van de tuin van Museum de Wieger komen drie punten samen: de geschiedenis van ‘het tuinpad van mijn vader’, aandacht voor het werk van Wiegersma als apotheker en meer ruimte voor beeldhouwkunst. Het slingerende pad van ca. 80 meter, exclusief het KinderTuinpad, heeft een vriendelijke en uitnodigend karakter. De tuin is veranderd van een kaal grasveld in een aantrekkelijke en betekenisvolle omgeving met ruimte voor verhalen en objecten. Ook vormt de belevingstuin een aanvulling op het verhaal dat binnen in het museum wordt verteld. Het project gaat op den duur deel uitmaken van een grotere kunstwandelroute, waardoor de tuin verbonden wordt met het centrum van Deurne. Onderdeel van het slingerende tuinpad is een speciale route voor kinderen. Al lopend door de tuin kunnen kinderen spoorzoeken naar bordjes met daarop leuke weetjes, raadsels en spelletjes.